perjantai 7. syyskuuta 2012

Juoksukenkäpostaus, osa II

(osa I aiemmassa postauksessa, kannattaa vilkaista sitäkin!) Olen siis harrastanut juoksua aktiivisesti viitisen vuotta. Oon ollut aina aika "kenkäuskollinen" tyyppi niin harrastuskenkien kuin arkikenkienkin suhteen. Itku meinaa tulla kun hyväksi havaitut ja kauniit kävelykengät (jotka hätätapauksessa käy myös bilekenkinä) alkaa sanoa sopimustaan irti! Viime kesään asti pelasin kenkien kanssa aikalailla niin, että juoksin kesät, talvet, treenit ja kisat samoilla kengillä aina siihen n. tuhanteen kilometriin saakka kunnes ostin uudet. Mukaan on mahtunut Brooksia, Adidasta ja Nikeä sekä yhdet New Balancet, jotka sittemmin osoittautui hasardiostokseksi. Vasta joku vuosi sitten havahduin tähän "useamman kenkäparin taktiikkaan" ja se on kyllä ollut järkevintä koskaan!

Tällä hetkellä omistan neljät parit (sisältää kuva-arvoituksen: etsi käyttämätön kenkäpari!!! :D) käyttökelpoisia, eli alle sen 1000km juostuja kenkiä (linkit Juoksija lehden kenkäklinikkaan, mikäli kyseiset tossut sieltä löytyy):

(olen kyllä pessyt näitä.. eikä nää oo edes kovin vanhoja :D)Adidas adizero Aegis 2. Sopii sekä neutraalille että lievästi ylipronatoivalle juoksijalle, ei siis ole vahvasti tuetut. Kiertojäykkyys normaali, ei siis vahva eikä löysä. Täysvaimennettu, mutta kevyt ja rullaava kenkä. Käyttöön ottaessa epäilin onko vaimennusta riittävästi pidempiin lenkkeihin, mutta olin väärässä! Suositellaan aina puolimaratonille saakka, mutta mikäli juoksisin katumaratonin nyt, nää olis ehdottomasti mun jalassa. Huippu ostos, vaikka nauhat on kyllä ihan paskat.

Nike Air Pegasus. Neutraali peruslenkkari. Tämänkaltaisilla painelin monta vuotta. On kyllä nyt jäänyt edellä mainittujen tossujen varjoon, tosi pienellä käytöllä ollut tämän kesän. Hyvä ostos tämäkin kenkä, mutta oon nyt vaan sittemmin tykästynyt noihin kevympiin versioihin. Vaikka ei nämäkään mitkään jytkyt ole! Suosittelen kyllä, sopii monelle ja on aika varma valinta. Näillä tuli viime syksynä juostua maraton neljän tunnin rajoille.

Adidas Aegikset ja Nike Pegasukset


Adidas CC Chill. Minimalistinen kenkä. Vaimennusta ei nimeksikään ja todella kiertolöysä. Aloittelijana en lähtisi näillä juoksemaan, mutta kokeneemmälle juoksijalle mukavaa vaihtelua. Lyhyisiin vauhtilenkkeihin. Oon tykännyt juosta myös maastossa, vaikka pohja kerää kiviä aikalailla. Varmaan aika lähellä paljasjalkajuoksua, vaikkei kai mikään paljasjalkakenkä olekaan. Ei jokapäiväiseen käyttöön!

Salomon Speedcross 3. Uusinpaan malliin on pronaatiotuki (onneksi) poistettu ja kenkä käy neutraalillekin askeleelle. Täysvaimennettu maastoon suunniteltu tossu. Näppärä myös talvikäytössä. Saa nähdä, omakohtaista kokemusta kun ei vielä ole. Kyseessä on siis se käyttämätön kenkäpari, jos nyt joku ei tuota kuva-arvoitusta ratkaissut! Heh.

Salomon Speedcrossit ja Adidas Chillit


Itselläni on tiettävästi neutraali askel. Suhtaudun kyllä vähän kriittisesti noihin voimakkaasti tuettuihin kenkiin. Oon vähän sitä mieltä, että mikäli hankkii voimakkaasti tuetut kengät  jotka ohjaa askelta, niin kannattaa kyllä asia tarkistuttaa ihan jollain asiantuntevalla askelklinikalla. Siis sellaisella, jolla ei ole mitään tarkoitusperää myydä sulle kenkää :D. Tai ylipäänsä jos on jotain ongelmia, niin apua kyllä saa vaikka nyt fysiatrilta! Vähän se ehkä maksaa, mutta kerran se kirpaisee ja eipähän ainakaan joudu ojasta allikkoon.Paljasjalkajuoksua en ole ikinä kokeillut. Varmasti se on jollekulle hyvä ja toimiva juttu. Aika vähän oon sinänsä mielenkiintoisesta aiheesta edes lukenut. Suinpäin ja paneutumatta asiaan ei kenenkään kannata kenkiä jättää komeron pohjalle! Paljasjalkajuoksuhan on tosi hypetettyä hommaa tänä päivänä. Paljon kirjoitetaan, että kenkä on niin uusi keksintö jne. Itse olen kyllä sitä mieltä, että kenkä on ihan tosi hyvä keksintö! Ja eiköhän se ole keksitty kutakuinkin samaan aikaan, kun keksittiin se, että ihminen voi kulkea maantietä pitkin. Joten varmaan suhtautumiseni kenkiin (kunnes toisin ilmoitan :D) on sellainen keskiverto; ei mitään ylimääräistä, mutta kaikki tarpeellinen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

-Kiitos, että kävit.
-Kiitos, että kommentoit.
<3