keskiviikko 7. elokuuta 2013

Tuomiojärven rantatie

Blogiani seuranneet tietävätkin, että olen kirjoitellut tänne aiemminkin reittiesittelyitä kotiseudultani Jyväskylästä. Postaus rantaraitista onkin yksi suosituimmista kirjoituksista koko blogihistorian aikana. Finlandia maratonin (tänä vuonna myös SM-statuksen omaavan) lähestyessä tuo kirjoitus on taas ajankohtainen, käykäähän lukasemassa, etenkin jos olette kyseiseen tapahtumaan osallistumassa. Tällä kertaa ajattelin antaa taas tunnunstusta kotikaupungilleni ja kirjoittaa Tuomiojärvestä.Sekin on yks mun lempparilenkkejä täällä Jyväskylässä. Etenkin tuo noin viiden kilometrin mittainen Tuomiojärven rantatien kohta, jota tässä kirjoituksessa käsittelen. Koko järven ympärys on jotakuinkin 13-14 kilometriä. Ketään ei varmasti kiinnosta, että Palokan päässä on (ylläripylläri) ABC-liikennemyymälä ja Prisma. Ei muakaan!


Tykkään tuosta rantatiestä tosi paljon. Tasaisuutensa vuoksi se on nopeaa juosta, mutta kuitenkin hiekkatietä ja huomattavasti armollisempi jaloille. Varsinainen "oikea rantatie" alkaa Kortepohjan kaupunginosasta, Wilhelm Schildtin kadun päästä. Tuolta pääsee myös Haukanniemen luonnonsuojelualueelle sekä lintutornille. Tien varrella on myös toinen lintutorni Eerolanlahdelle, lähellä kaupungin omistamia ja asukkailleen vuokraamia viljelypalstoja.


Viitaniemen päässä on isot nurmialueet auringonpalvontaan ja vaikka mille. Siellä onkin usein tullut kesäpäivää vietettyä. Tuolle noin viiden kilometrin matkalle mahtuu myös kolme uimarantaa, Viitaniemen- sekä Tuomiojärven rannat ja vanha leirintäalueen uimaranta. Tuo viimeisin, olisiko nimeltään Kivelän ranta, toimii myös paikallisen melontaseuran "kotisatamana". Toki kuljettavat kanootteja ja kajakkeja sovitusti myös muuallekin.


Tien varrelle mahtuu ripottellen äkkiseltään laskettuna ainakin kuusi beach volley -kenttää, ehkä enemmänkin. Viitaniemen koulun kohdilla on myös lasten liikennepuisto sekä tuon koulun pihassa kaikennäköistä aktiviteettia, kuten nyt vaikka kiekonheittohäkki ja futiskenttää. Kahden viimeisen uimarannan välissä on koriskenttiä ja aikuisten "pihakuntosali", eli laitteita jossa voi omalla painollaan tehdä erilaisia liikkeitä.


Kivenheiton päässä rantatiestä on myös Viitaniemen tekojäärata sekä Vehkalammen lämmitettävä tekonurmikenttä. Unohtuikohan vielä jotain.. No ainakin Jousiammuntarata, joka on kanssa (ymmärrettävistä syistä) vähän siinä syrjemmässä, eikä niin näkyvillä.


Hiekkatietä on tuolla järvenrannassa myös vanha Laajavuorentie, että koko matkaa ei asuinalue-/kauppakeskushelvetissä tarvii juosta, vaikka tuon rantatien pituus jotain vitosen vaan onkin. Aika usein käy niin, että se mitä on lähellä ei oikein osaa arvostaa. Silleen aika jännä tehdä näitä kirjoituksia, niin aina muistaa miks mä täällä tykkäänkään asua. Vaikka moni asia (etenkin näinä talouskurimusten aikoina) meneekin vähän päin honkia, niin on täällä paljon niitä hyviäkin juttuja.

Kun nyt vaan ei S-ryhmä saa noilta tonteilta yhtään rakennuslupaa :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

-Kiitos, että kävit.
-Kiitos, että kommentoit.
<3