torstai 9. toukokuuta 2013

Ruokkeen lenkki

Olen kirjoittanut tänne aiemminkin reittiesittelyitä lenkeistä, jota aika usein tulee tahkottua. Tässä postauksessa on vuorossa niin kutsuttu Ruokkeen lenkki. Koska ehkä kaikki lukijat tietävät, miltä näyttää Keski-Suomalainen maantiemaisema tai omakotitaloalue, niin havainnollistan tälläkertaa kirjoitustani kartan avulla.

Kilometrit 1-3: Tämä pätkä on suurimmaksi osaksi hiekkatietä ja myös kevyenliikenteenväylä on käytössä koko tämän matkan. Tie sahaa ylösalas, mäet on katujuoksuksi jyrkähköjä kumpaankin suuntaan, mutta ei kuitenkaan kovin pitkiä. Kiepin keskelle jää kylpylähotelli Rantasipi ja ihan tässä vieressä sijaitseva Laajavuoren laskettelukeskus. Reitti kulkee kulkusuuntaan nähden oikealla puolen olevaan Tuomiojärven rantaan, ohi Haukkalan hieman hienomman asuinalueen, jonkin päiväkodin ja koulun aina Ruokkeentien risteykseen.

Kilometrit 4-7: Kevyenliikenteenväylää tällä pätkällä on enää vajaan kilometrin verran ja tuo onkin sitten melkoista nousua. Sen jälkeen on siirryttävä maantien reunaan juoksemaan. Rajoitus tuolla tiellä on pääosin 60km/h. Näin juoksijana ei nopeusrajoituksen ylittymistä tarvitse pelätä, mutta autot ei niitä kyllä oikein noudattele. Taloja on harvakseltaan ja välillä ympärillä on ihan vaan metsää. Yksi järvikin ohitetaan ja tuossa järven kohdalla on yksi Jyväskylän suosituimpia pitopaikkoja (vai miksi niitä hääpaikkoja kutsutaan?). Liikennettä ei kovin paljoa ole, nousua ja laskua kylläkin. Täysin tasaista pätkää ei juuri ole.

Kilometrit 7-9: Samainen Ruokkeentie kääntyy jyrkästi, joskaan tuo mutka ei noin suurelta juostessa tunnu. Kartassa oikealle luoteeseen kääntyy Soikkalantie, jonne tulee pitkillä lenkeillä koukattua. Tietä jatketaan kunnes ollaan aikalailla Ruokkeen kylällä. Varmaankin tuolla on joskus joku kyläpuoti ollut, mutta ei enää.

Lenkura kartalla

Kilometrit 10-11: Ruokkeentieltä käännytään vasemmalle Vesangantielle. Oikealla on järvi nimeltään Ruokepuolinen. Vasemmalla on taloja kohtalaisen lähekkäin, ollaanhan nyt kylällä! Edelleen juoksua on jatkettava maantien laidassa, sillä niin suuresta kylästä ei kuitenkaan ole kyse, että kävelytie löytyisi. Tässä kohdin on joku vajaa kilometrin verran kohtalaisen tasaista, mutta sitä ei kauaa kestä.

Kilometrit 12-13: Sitten aletaankin lähestyä "varsinaista Jyväskylää". Käännös vasempaan ja tien nimi jatkuu edelleenkin samana. Oikealla on Köhniöjärvi ja vanha kaupungin työntekijöiden saunapaikka nimeltään Könkkölä. Varmaan siellä jotain toimintaa, mutta meille ei siellä enää viikottainen sauna lämpene. Pian vasemmalla tulee vastaan ravirata Killeri ja sitten aina liikuntakeskus, kuinka ollakaan, Killeri sekin. Tuossa liikuntakeskuksen kohdalla alkaa vastarakennettu kevyenliikenteenväylä.

Kilometrit 14-15: Loppunousu Kortemäen asuinalueelle, huh! Tykkään juosta sen omakotitaloalueen läpi himaan vaikka sekin on edelleen sellaista pientä (tässä vaiheessa paskamaista) nousua, mutta en tykkää palata tuohon Laajavuorentielläkään. Tässä onkin sitten taas Kevyenliikenteenväylää, vaikka kyse on varmaan kaikkein pienimmästä tiestä. Lopuksi pururadan ylitys ja metsän poikki ollaan maalissa!

Korkeus- ja nopeuskäppyrää. Tiedä sitten miten paikkansapitävää :D.

 Oon kotoisin pieneltä paikkakunnalta ja mulle ajatus maantielaidassa juoksemisesta ei tunnu hankalalta. Teiden ylityksiä ei tuolla lenkillä juuri ole, ainakaan tuohon suuntaan kuljettaessa. Pientareet on mun mielestä ihan riittäviä ja rekkaliikennettä ei ole. Eipä tuolla juuri juoksijoita liiku, maantiepyöräilijöitä kyllä tulee useastikin vastaan.

Juoksen aika paljon tiettyjä reittejä, mutta vaihdellen. Mukavaa on myös keksiä "uusia lenkkejä" ja etenkin pitkiä suunnitellessa tulee tutkittua karttaa ja mittailtua vähän noin niinkun suurinpiirtein etäisyyksiä. Toki reittivalintaan vaikuttaa myös se, kuinka pitkä lenkki on tarkoitus juosta. Tällä lenkillä on mun mielestä ihan parasta lähtee juoksemaan keskimittaista tasavauhtista reipasta. Järvenrantareitit on kanssa siihen hyviä. Kaupunkialueella, riippuen tietysti vähän kuinka lähellä keskustaa, on vähän turhan paljon liikennevaloja ja sellaiset reitit sopii paremmin sitten peruskestävyyslenkeiksi.

2 kommenttia:

  1. Motivaation kannalta mulle on tärkeetä toi juoksureitti ja että on mistä valita. Asun vaan kaupungin toisella puolella ett ruokkeeseen ei heti tuu lähettyy....järviä on kiva kiertää ja noita latupohjia nyt kun ne on juostavassa kunnossa.jee. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, latupohjat sekä Jyväsjärvi, Tuoppari ja Palokkajärvi on täällä kans kovalla käytöllä :). Täällä noita rantaviivoja ja latupohjia riittää ja se on niin hyvä juttu!

      Poista

-Kiitos, että kävit.
-Kiitos, että kommentoit.
<3