torstai 19. heinäkuuta 2012

Harju

Nyt kun sekä Jyväsjärven rantaraitti että Laajavuoren kuntokymppi on esitelty, on aika esitellä Harjun lenkki. Harju on keskellä Jyväskylän keskustaa sijaitseva... niin, harju. Tai ei, se ei ole harju, vaan osa jääkauden aikaista Sisä-Suomen reunamuodostumaa. Ei ole kyllä mitään hajua mitä sellainen on, mutta ilmeisesti sellaiset näyttää harjuilta. Ja ei, en olisi tiennyt tätä ilman wikipediaa. Kauan eläköön vapaa tietosanakirja!


Harju on mitä ilmeisimmin yksi Jyväskylän "tunnetuimpia" paikkoja, sen laella sijaitsee Harjun torni, joka tietääkseni on vanha vesitorni. Kyseisessä rakennuksessa toimii tänä päivänä Vesilinna -ravintola, Keski-Suomen luontomuseo sekä näköalatorni. Lenkkikamoissani ja hien hajuisena en sinne viitsinyt lähteä kuvia napsimaan, mutta ihan hieno paikka.


Harjun laella kulkee erilevyisiä teitä sekä polkuja. Varsinainen ulkoilureitti, jota minäkin hulluuksissani kierrän ympäri, on 1,6km pitkä. Harjun takarinteelle on rakennettu kesäteatterin lisäksi pieni "jumppapaikka", jossa minua ahkerrammat tyypit käyvät treenailemassa leuanvetoa sun muuta lihaskuntoa.Harjun rinteitä kulkee myös lukuisia portaita, joista nämä "neron portaat" lienee kauneimmat. Siinä parempi kuntoisenkin tyypin jalat saa hapoille, kun niitä rappusia juoksee ylös ja alas. Neron portaat on saanut nimensä jyväskyläläisen kaupungininsinööri Oskar Neron mukaan. Wikitietoa tämäkin :D.
Harjun rinteelle on rakennettu myös urheilukenttä, joka toimii sekä JKU:n että JJK:n kotiareenana. Niin, ainakin siis kyseisten urheilijoiden. Tsemppiä vaan sekä JKU: yleisurheilijoille että JJK:n jalkapallon pelaajille!

Tämän päiväinen kympin lenkki suuntautui siis tuonne. Jotain kaksi vuotta olen kerännyt rohkeutta painua tuonne urheilukentälle tekemään jotain vetotreeniä ja nyt kun viimein sain kerättyä riittävän määrän rohkeutta, niin toisella 400m intervalilla tuli joku kenttämestari kertomaan, että tänään siellä kentällä ei saa juosta. Syynä oli illalla pelattava JJK:n EURO-peli. Kohta olisi kuulemma ihan kansainvälisiä palloilijoita tulossa vähän potkimaan. Mitä tästä opimme? No sen, että tänään Jyväskylässä pelataan kansainvälistä jalkapalloa sekä sen, että ilmeisesti jonain toisena päivänä siellä saa juosta. Ihan tälläinen tavallinen Wannabe Juoksijakin.

5 kommenttia:

 1. Hauska ja hyvä postaus! Mukava lukuista :)

  VastaaPoista
 2. Hei! Olen juuri Jyväskylään muuttanut harrastejuoksija itsekin ja olen miettinyt tuota Harjun kenttää miten se toimii... Onko siellä jotkut lukossa olevat portit vai pääseekö sinne vapaasti vetämään treenejä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kai ne pääsääntöisesti päiväsaikaan on auki ja oon sitten vaan mennyt sinne mikäli siellä on tilaa ollut. Tässä ohjeet kuinka jkl:n kaupungin liikuntapaikkojen varauksia pääsee selailemaan, voi sitten katsella jotain "hiljaista aikaa". http://www.jyvaskyla.fi/liikunta/paikat/varaukset. Esim. Hipposhallin varaustilannetta olen tuolta joskus katsellut, että oliskohan tilaa mennä juoksentelemaan omia juttuja. Ratoja täällä Jyväskylässä on myös Palokassa ja Vaajakoskella ainakin, eli siellä voipi vetotreenejä tehdä myös :). Luulen, että em. kentillä on myös hiljaisempaa.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta, täytyypä lähteä selvittelemään! :)

   Poista

-Kiitos, että kävit.
-Kiitos, että kommentoit.
<3