keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Kesäretkelle än yy tee nyt!Kesäretkeilykausi on nyt virallisesti avattu, kun koskikalastaja-Jarppa yllätti lähtemällä koskelle ilman koskikalastusvehkeitä, eli ilman jättimäistä kassia, joka sisältää sitä sun tätä aina perhovavoista kahluuhaalareihin. Päiväretki suuntautui tällä kertaa Rutalahdelle ja sieltä varsinaiseen kansallispuistoon Leivonmäelle.Rutalahdella kierrettiin Koskikaran kierros niminen rengasreitti, lyhykäinen. Joku reilu kolmekilometriä pitkä, ehkä neljä, kun käveltiin vähän pidemmälle Rutajoen uomaa aina Matkusjärvelle saakka. Paikka oli hieno, taas kerran. Luontopolku kulki alkumatkan Rutajoen vartta pitkin ja Jarppa pääsi tiirailemaan kaloja sekä rutakoskesta että -joesta. Luontoon.fi luokittelee reitin keskivaativaksi, mutta kyllä se mun mielestä oli aikalailla helppo. Paluu lähtöpaikkaan kulki kauempana joesta, metsä läpi. Tämä alkukesän aika on niin satumaisen vihreää!

Koskikaran kierrokselta lähtee n. 11km mittainen yhdysreitti varsinaiseen Leivonmäen kansallispuistoon. Oltiin kuitenkin vaan pienellä päiväkävelyllä, niin kuljettiin sinne autolla. Jarppa ei muutenkaan ole ihan yhtä innokas ihminen "vaan patikoimaan", kuin ite olen.

Leivonmäellä kierrettiin, tai ei oikeastaan kierretty, vaan käveltiin Joutsniemen päästä päähän. Ehkä sellainen kuutisen kilometriä suuntaansa. Hetken matkaa meni tallustella Jotsniemen alkuun ja itte Joutsniemi on 1,5-2 km pitkä harju Rutajärvessä. Niin pitkä, että se lähes jakaa järven kahtia. Makee oli tallustella siellä harjun päällä ja minne vaan käänsi päätä, oli komea järvimaisema alas. Elikkä kapoinen harju on kyseessä. Leivonmäellä riittää polkuja kuljettavaksi useammille käyntikerroille, että vielä varmasti nähdään. Matka Jyväskylästä taittuu sinne nopeasti ja nyt kun oon ajokortillinen, voisin ihan hyvin kuvitella ajelevani vaikka just sinne vaikka juoksulenkille, kunhan tässä joskus arvaa sen tyylisillä poluilla aloitella tätä juoksemista.

Kevät taitaa olla huomattavasti pidemmällä verrattaen viime vuoteen. Jarppa sanoi, että viime vuonna tähän aikaan oli Palsankosken rannat jäässä eikä tarvinnut kylmälaukkua hakea autosta, kun kalasaalis säilyi jäiden päällä. Itse en oikein muista. Juoksulenkeillä peilaan usein kevään etenemistä edellisvuoteen, mutta kun en ole juossut, en näköjään ole ajatellut asiaa niin.

Sen vielä haluan sanoa, että menkää metsiin. Itseä vähän pelottaa tulevaisuus, mitä kaikkiin kauniisiin paikkoihin täällä Suomessa tulee. Toivottavasti päättäjät pitää huolta siitä, että luonnonsuojelualueet on ja pysyy. Toivottavasti kansallispuistoja osataan arvostaa, eikä retkeilyn asema heikkene. En ihan tarkalleen tiedä, millaisena uusi metsänhallituslaki meni läpi ja mitä se tulee tarkoittamaan (?), mutta joka tapauksessa asia sai vähän puntit tutisemaan. Toivottavasti nähdään, että retkeily, metsässä liikkuminen ylipäätään, on tällä hetkellä kaikkien saatavilla. Varsin edullinen tapa saada itselleen hyvää oloa monessakin mielessä!


8 kommenttia:

 1. Onpas viehättävän näköistä Leivonmäellä. Moneen kertaan olen miettinyt, että pitäisi tehdä sinne retki, mutta en vain saa aikaiseksi. Kuviesi myötä alkoi into nousta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen. Mäkään en oo ennen käynyt, vaikka ihan tuossa lähellä onkin!

   Poista
 2. Ihania maisemia! Voi kun itekki pääsis tollasiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos joskus jostain syystä oot täällä, ni vien sut heti :D.

   Poista
 3. Noita polkuja tutkitaan vielä. :) Kunhan mä tästä nyt saan itseni edes vähän parempaan kuntoon..

  VastaaPoista

-Kiitos, että kävit.
-Kiitos, että kommentoit.
<3