maanantai 31. maaliskuuta 2014

Suurin pudottaja ja sitä rataa..

Eilen se sitten pamahti eetteriin, nimittäin Suomen suurin pudottaja 2014. Mä en ole varma olenko mä muuttunut vai onko maailma mun ympärillä muuttunut, mutta jostain syystä tuo formaatti tuntui lähinnä vastenmieliseltä. Vai enkö vain ennen ole ajatellut?

"Uusin Suurin Pudottaja -kausi keskittyy kilpailijoiden tarinoihin ja niihin uskomattomiin muodonmuutoksiin, jota kilpailijoille tapahtuu kilpailuviikkojen aikana. Leirin aikana he pääsevät ennennäkemättömään rääkkiin huippuvalmentajien johdolla, kun personal trainerit Jenni Levävaara ja Mikko Nummenmaa puskevat kilpailijoita aina hurjempiin suorituksiin ja ylittämään itsensä niin henkisesti kuin fyysisesti."

"Kipu ja väsymys, ne tulee olemaan teidän parhaat ystävät..."

Ensimmäinen lainaus suoraan ohjelman nettisivuilta ja toinen lainaus suurinpiirtein ohjelman mieskoutsin suusta jossain insertissä.

Haluan kuitenkin uskoa, että täällä meillä Suomessa homma pysyy paremmin hanskassa, kuin jossain muualla. Haluan myös uskoa, että aiemmilla kausilla mukana olleet ovat kutakuinkin pysyneet tavoitteessaan, mutta ainoa artikkeli, jonka nopealla googlauksella löysin kertoo muuta.

Onhan se oikeasti hienoa, jos ihminen kykenee pudottamaan painoaan siten, että ylipainoisen sijaan lukemat olisivat normaalipainossa, mutta minkä ihmeen takia ensimmäinen sana on MUODONMUUTOS!? Muodonmuutos lienee väistämätön seuraus elämäntapamuutoksesta, eikä lainkaan (toivottavasti) keskeisin asia?? En todellakaan ihmettele pätkän vertaa pysyvien tulosten uupumista, jos punainen lanka on kivun ja uupumuksen tekeminen parhaaksi ystäväksi.

Painonpudotus ei todellakaan ole mikään läskileiri, jossa pusketaan no pain, no gain -mentaliteetilla eteenpäin. Painonpudotus on väistämätön seuraus uudenlaisten valintojen oppimisesta. Jos mä saisin perustaa laihdutusohjelman, se olisi seuraavanlainen:

"Uusin painonpudotus -ohjelma keskittyy tavallisten ihmisten yksilöllisiin tarinoihin ja heidän elämäntapamuutoksiin, joita ihmiset oppivat pikkuhiljaa sisäistämään. Vuoden aikana he saavat ennennäkemätöntä tukea niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä, kun terveys- ja liikunta-alan ammattilaiset kannustavat heitä arjen keskellä. Ei läskileiriä. Ei pikavoittoja. Ei oikotietä onneen. Kaikki voittaa. Energia ja terveys, ne tulee olemaan teidän parhaat ystävät!"

Formaatin saa ihan vapaasti joku tulla kopioimaan. Tai jos ei, niin antakaa mulle edes Suurin pudottaja viisvuotiskatsaukset, koska ihmisten on pakko tajuta, että jokin tässä laihdutusideologiassa menee metsään!

Vai mitä mieltä te ootte?

16 kommenttia:

 1. No täysin samaa mieltä olen sun kanssa. Ohjelmassa on tietty mukana se viihde-elementti. Kai se on katsojista sitten kiva katsella sitä piiskaamista ja puuskutusta. Tosin, jos ylipainoinen katsoja ajattelee laihduttamisen olevan sellaista rääkkiä, mitä ohjelma antaa ymmärtää, niin tuskin se ainakaan helpottaa elämäntapamuutokseen ryhtymistä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, mitä siis ohjelma antaa ymmärtää. Australialaisesta sisarestaanhan on tullut juttuja, että ajavat ittensä ennen punnitusta niin huonoon kuntoon, että ihan tippaa on jouduttu virittelemään yms. Huh!

   Poista
 2. Ai taas näitä.... Milloin tää ohjelma tulee? Jos sitä joku päivä telkkaria vähän raottais. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sunnuntaina, joltain (muistaakseni) maikkarin kanavalta.. Ja varmaan loppuina päivinä uusintana kaikilta niiltä lopuilta kanavilta.. :D. Joo, mä oon kanssa tosi huono kattoon telkkaria. Yleensä ei kerkeä, jaksa tai muista.. :D

   Poista
 3. On kai noita "missä he ovat nyt"-jaksoja ollutkin, mutta kivasti niihinkin voidaan valita esiteltäviksi ne, jotka ovat onnistuneet pysymään hoikkina ja timmeinä, eikä niitä suurinta osaa, jotka lihoivat takaisin. :S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sehän melko näppärä keino saada tuokin konsepti näyttämään hyvältä..

   Poista
 4. Muutamaa on kyl esitelty joilla ei ole ihan hommat onnistunut mm. ainakin sitä yhden kauden voittajaa. Tosin hänen esittelyn aiheena oli "takaisin taas kuosiin" ja se kuinka hän tosi ylipainoisena osallistui triathlon kisaan (tais olla täysmatka???)

  Kyl aion itse katsoa tän ohjelman, mutta somessa tuntuu olevan aika angstitus tähän ja ylipäätänsä tähän "sun täytyy melkein kuolla että saat tuloksia" valmennustyyliin. Ei ihmekään että on.
  Eniten mua harmitti tuo heti ekassa jaksossa tiputtaminen. En voi kuvitella miltä se on mahtanut tuntua noista tippujista vaikka toisen mahiksen saavatkin jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oikein tiedä katsoisinko.. Tulin vähän vihaiseksi tuosta ekasta jaksosta, joten voi olla että en. Katotaan nyt, monasti kyllä mietin, että ton sarjan katson, mutta unohdan pari seuraava jakso ja sitten ei enää tulekaan seurattua..

   Poista
 5. Oikein hyvä formaatti sinulla.

  Elämässä ei pikavoittoja valintojen suhteen saa - on oltava kärsivällisyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ole :). Totta, ei missään muissakaan asioissa..

   Poista
 6. En oo koskaan jostain syystä seurannut näitä pudottaja- yms. ohjelmia. Katsonut toki joitakin jaksoja sekä kotimaisista että ulkomaisista versioista, jos ei parempaakaan ohjelmaa ole ollut tarjolla. Monenlaista muuta pöljää ja hömppää tulee kyllä katsottua, että en sit tiedä, miksi nuo ei koukuta. Ehkä se on just se ihmisten rääkkäys ja osin nöyryytys, jota en halua katsoa.

  Itselle tuli mieleen, että voiko tuo olla ihan terveellistä aloittaa ylipainoisena heti hirmu rääkki. Kauhea rasitus sydämelle, nivelille ja rangalle, jos ei muuta. Jos ne nyt ihan oikeasti pitää tuollaista rääkkiä vai onko se vaan showta (miten tää kirjotetaan?)..? Sitä oon kanssa ihmetellyt, kun vaikkapa 30 kiloa ylipainoinen laitetaan juoksemaan juurikin edellä mainituista syistä. Otapa ite 20 kilon rinkka selkään ja 10 kilon reppu vatsapuolelle ja lähe kipittämään. Vaikka eihän se nyt sama asia tietenkään ole, mutta mutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kattelen ylipäänsä aika vähän telkkaria. Vuorotyössä säästyy koukuttumiselta, kun elämä on niin rikkonaista, ettei koskaan muista mitään sarjoja taikka sitten niitä ei muuten vaan näe ja siten myös lakkaa seuraamasta.

   Ei kyllä varmaan voi olla terveellistä. Ja eikös se ruokavalio ole painonpudotuksessa se avainasia ja liikunta vaan tukee sitä.. hyötysuhde lienee aika pieni, ainakin rääkkiin nähden. Ohjelma antaa kyllä ihan toisenlaista kuvaa ainakin inserteissään.

   Poista
 7. Joo. Lisäisin formaattiin vielä sellaisen että jokaiselle etsitään sellainen laji, minkä harjoittelusta kyseinen yksilö nauttii ja jonka harrastamiseen on puitteet ohjelman jälkeenkin. Kuntoilussahan kaikkein tärkein asia on motivaation ylläpito (ja sen parantaminen). Tsemppareita jos käyttää niin onhan se selvä että niiden poistuttua kuvioista treenitehot putoaa ja jos ei ylipäätäänsä kauheasti nauti tekemästään eikä siihen ole mitään ulkoisia velvotteita niin kyllähän se liikunta loppuu 95% todennäköisyydellä, ei sillä ole juuri mitään tekemistä itsekurin kanssa. Tietty on jotain poikkeusyksilöitä, jotka inhoavat kuntoilua mutta silti tekevät sitä, mutta ei normaalilla ihmisen pitäisi ainakaan itseään syyttää jos lopettaa tollasen treenailun.

  Ylipäätäänsä tuollanen korkean intensiteetin repiminen vaikuttaa melkoisen turhalta painoa pudottaessa, energiaa kuluu tehokkaasti tekemällä paljon, ei niinkään tekemällä kovaa. Plus kevyemmästä setistä palautuu ja voi reippailla seuraavana päivänä yhtä helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan tosi hyvä lisäys, miten unohdinkaan.. :D. Oon muutenkin vähän huolissani nykytrendissä, joka tarjoaa valmiit paketit niin treeniin kuin ravintoon. Oma ajatusmaailma on kuitenkin sellainen, että ihmisen pitäisi itse oppia ja kokeilla itselleen ne parhaat valinnat, jotta pystyisi tekemään perusteltuja terveellisiä valintoja eikä jonkun muun käskemiä terveellisiä valintoja. Toki personal trainereilla ja ravintovalmentajilla on paikkansa, mitenkään heitä väheksymättä!

   Poista
 8. Eikö Jutta ja puolen vuoden superdietti -ohjelma oo vähän enemmän ton kaltainen. Oon ehdottomasti tollasen formaatin kannalla mitä kuvailit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se varmaan, ainakin siinä taidetaan tehdä juttuja vaan omia tavoitteita silmällä pitäen eikä kilpailua.. En oo hirveesti seurannut sitä ja sen kerran kun oon katsonut, niin jotain pöllöilyä (kuten treeniajan nipistäminen yöunista jne.) on siinäkin ollut..

   Poista

-Kiitos, että kävit.
-Kiitos, että kommentoit.
<3