torstai 6. joulukuuta 2012

Mikä saa sinut liikkumaan ja mikä ei?

Nyt on vähän sellainen fiilis, että mieli tekisi kirjoittaa, mutta ajatukset ne on sitten vähän vähemmän korkealentoisia. Sitä varmaan voisi kutsua jonkinlaiseksi aihepulaksi tai luovuuden puuttumiseksi. Niimpä päästän itseni helpolla. Lueskelin On The Move -blogista sen verran mukavan haasteen, että päätin napata haasteen omaankin blogiini. Haasteena on listata kolme asiaa, jotka saa sinut liikkumaan sekä kolma asiaa, jotka saa sinut jäämään kotisohvalle.

Aloitetaanpa niistä, jotka saa mut liikkumaan:

1. Fiilis. Liikunta tuottaa mielihyvää ei ole turhanpäiväistä lätinää, vaikka joku ei liikkuva näin saattaakin ajatella. Nuo endorfiinit on ehdottomasti yksi tärkein liikkumiseen kannustava tekijä. Saan urheilemalla hyvän mielen ja stressitasot pysyy balansissa. Liikunnasta saa myös lisäenergiaa päivään, lainaten A. Stubbia: "Tunti liikuntaa antaa kaksi tuntia lisäenergiaa päivään."

2. Fyysisyys. Hyvä kunto on minulle tärkeä asia. Arkiset askareet on vain huomattavasti helpompi suorittaa, mikäli fyysinen kunto on hyvällä tasolla. Enkä väitä etteikö ulkonäöllä ole mitään merkitystä, vaikka varsinaisia kauneusihanteita hieman dissaan. Liikkuva ihminen vaan on hyvännäköinen. Tasapainoisen kropan lisäksi myös nuo kohdan 1. asiat näkyvät ulospäin.

3. Tavoitteet. Omaa kehittymistä kohti tavoitteita on hienoa seurata. Tuloksilla on merkitystä, koska olen senhenkinen ihminen. Sekä onnistumiset, että epäonnistumiset kuuluu tavoitteelliseen urheiluun. Kummastakin niistä saa aina jotain matkaansa kohti uutta.Ja sitten niihin, jotka saa mut jättämään treenin väliin:

1. Väsymys. Etenkin maratoniin valmistavalla kaudella oon tosi huono jättämään treenejä väliin väsymyksen takia. Tässä asiassa täytyy osata kuunnella itseä; laiskottaako vai väsyttääkö? Laiskottelun vuoksi en kyllä jää sohvalle ja väsymyksenkin suhteen toisinaan tuntuu, että mun mies osaa kuunnella mua paremmin kun mä itse :D. Jos treenaa paljon, saattaa väsymys iskeä vain jo siitä. Yleensä tähän tarvitaan kuitenkin jokin muuttuja, kuten huonoja yöunia. Etenkin näin kolmivuorotyössä tuo yöuniasia saattaa helposti tulla yllätyksenä. Täytyy osata jättää yksi treeni väliin eikä pilata yhdellä väsyneellä treenillä koko viikon treenejä!

2. Yllättävät menot. Jos lepopäivänä tulee tulee seuraavalle treenipäivälle esim. kavereiden kanssa menoja, pyrin kyllä hoitamaan treenit ensin. Toisinaan tulee kuitenkin tilanteita kun se on mahdotonta. Aina ei todellakaan tarvitse tuonkaltaisista asioista kieltäytyä treenien vuoksi vaan voi sitten passata ne treenit. Elämässä on muutakin kun urheilu. Nää yllättävät menot saattaa liittyä myös työhön, esim. jäät tekemään pitkän päivän työkaverin sairastuttua.

3. Kiire. Suunnittelen kyllä tehokkaasti viikkoni siten, että liikunnalle on aikaa. Toisinaan kuitenkin on sellaisia viikkoja, että jo alkujaan täytyy suunnitella yksi lenkki tai treenikerta vähemmän. Se ei ehkä ole varsinaista treenin väliinjättämistä, mutta jokatapauksessa asia joka saa mut treenamaan toivottua vähemmän.


Haastanpa tähän kaikki lukijat!

HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ  :).

-kuvat:weheartit.com-

3 kommenttia:

 1. Mut saa liikkumaan fiilis treenissä ja treenin jälkeen, hyvä kunto, että jaksaa yleensäkin paremmin sekä fyysisesti että henkisesti & hapensaanti. Sisätyöläisenä ja varsinkin, jos on ollut pitkä työmatkapäivä autossa ja palavereissa, niin tulee semmoinen tunne, että tarvii raitista ilmaa. Tähänhän vois listata kyllä myös nuo tavoitteet, siis muutkin kuin yleisellä tasolla "hyvä kunto". Kyllä musta on kiva voittaa itsensä kerta toisensa jälkeen, saada parempia aikoja, isompia lihaksia ja jaksaa kauemmin. Hyvää seuraakin on toisinaan tarjolla. Ja metsään on kiva päästä poluille, siellä sielu lepää. Ai mutta kolme piti vaan listata... :)

  Näiden takia en välttämättä lähde, vaikka voisin: väsymys (joko liian vähät unet tai liian raskas edellinen treeni), omituiset aikataulut ja siten väärä ajoitus ruokailussa (täydellä mahalla ei ainakaan juosta eikä toisaalta pitkistä kannata tehdä jo valmiiksi nälkäisenä, kokeiltu on), en keksi kolmatta. Tälleen vanhemmiten on siis havaittavissa jonkinmoista järjen ääntä näihin liittyen. Ihmiskammokaan ei ole este, voi mennä salin sijaan sinne metsään lenkille :)) Yritin myös ihan rehellisesti pohtia "ei huvita" vaihtoehtoa, mutta en muista, että sellaista olisi tapahtunut. Voi olla, ettei huvita tehdä jotain tiettyä juttua, vaan haluaakin vaikkapa soutaa. Aina löytyy jokin tapa liikkua, mikä huvittaa, jos muuten on kondiksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun on jo monesti pitänyt kysyä, et pidätkö ite blogia? (Ihan vaan, et kannattais.. Sun juttuja ois varmana kiva lukea :) )

   Poista
 2. En mää, oon liian laiska semmoseen :) Mut kiva on lueskella muiden samanhenkisten juttuja.

  VastaaPoista

-Kiitos, että kävit.
-Kiitos, että kommentoit.
<3