maanantai 28. marraskuuta 2016

Ole näkyvä

Luin aika kreisin jutun Keskisuomalaisesta viime viikolla. Jutussa pieni poika oli ollut ylittämässä valotonta risteystä puistokadulla. Toisesta suunnasta tuleva auto oli pysähtynyt, mutta toisesta suunnasta tuleva letka oli senkun vain jatkanut matkaa. Niinpä herra pysähtyneestä autosta oli mennyt pysäyttämään liikenteen ja saanut osakseen huudot ja haukut. Saakeli mitä liikennekulttuuria!

Joudun itse ylittelemään päivittäin noita risteyksiä, joissa ei ole valo-ohjausta. Pahimmassa tapauksessa kaistoja kulkee vielä kaksi samaan suuntaan. Liikennekulttuuri on näissä(kin) kohtaan ihan oikeasti enemmistöllä autoilijoista pahasti pielessä! Eikä puhuta edes liikennekulttuurista, vaan liikennesääntöjen noudattamisesta. Tuo kävelijä kun on päästettävä ylittämään suojatie, jos hän sille on menossa. Hei haloo, s-u-o-j-a-t-i-e. Autoillessa aika usein myös törmää ihmisiin, jotka kiittää saadessaan käyttää etuoikeuttaan. Kiva tapa ja oon kiittelevänä ihmisenä joskus harrastanut sitä itsekin, pyöräilijänä edelleen, jos tilanne tulee. Sittemmin (ehkä ajokortin jälkeen?) oon miettinyt, että miks ihmeessä kiittelen ja lähinnä mulkasen heitä, jotka eivät päästä tai aio päästää suojatien yli menijää.

Autoilijan suusta tässä kohtaa yleensä haukutaan ne holtittomat pyöräilijät ja "näkymättömät kulkijat", ilman valoja ja/tai heijastimia. Oikein onkin. Mua ärsyttää samat jutut, niin autoilijana, pyöräilijänä kuin kävelijänäkin. Valottomuus onkin ihan oikea ongelma ja jokaisen pitäisikin muistaa heijastaa itsensä ja myös ne mahdolliset jatkeensa, kuten koirat, lastenvaunut ja mitä näitä nyt on. Käyttää niitä valoja siinä pyörässä, edessä ja takana. Ihan idioottia toimintaa mennä ilman. Ja joo, kyllä niitä holtittomia pyöräilijöitäkin on. Kaikkia kulkupelejä käyttävänä voin kuitenkin sanoa, että ei mun edestä mene röyhkeästi pyöräilijöitä liikennesääntöjä rikkoen parinkilometrin matkalla vähintään toista kymmentä. Mitä sä oot mieltä, millainen on sun kotikaupungin liikennekulttuuri?

Vastakkain asettelu tässä asiassa tuskin auttaa, vaikka itsekin juuri taisin ainakin vähän niin tehdä. Pitäisi oppia kunnioittamaan kanssaliikkujia, liikkui ne sitten millä välineellä hyvänsä. Jokainen voisikin omalla kohdalla miettiä, mitä voisi liikenteessä tehdä paremmin. Päästänkö minä autoilijana kävelijät suojatien yli? Näytänkö ajoissa vilkkua ja näytänkö sitä suuntamerkkiä myös pyöräillessä? Olenko riittävästi valaistettu ja heijastettu? Entä keskitynkö liikenteeseen ja kuulenko liikenteen? Monessa kohtaa voin katsoa tyytyväisenä peiliin, mutta myös täällä on asioita, joita voisi hoitaa toisella tapaa. Omalla kohdallani voisin kiinnittää huomiota juurikin tuohon viimeiseen asiaan. Vaikka kuvittelenkin kompensoivani nappikuulokkeiden käyttöä muulla tarkkaavaisuudella, niin ehkä sitä volyymia voisi vielä vähän pienentää.

Lähes yhtä näkyvä kun tää kirkkopuiston valopupu, heh.

4 kommenttia:

 1. Tärkeä aihe, jota itsekin olen viime aikoina miettinyt. Vastakkainasettelu ei tosiaan kannata, kun huonosti käyttäytyviä löytyy kaikenlaisista liikkujista. Viime aikoina on pänninyt se, kun lenkkeillessä jotkut autoilijat eivät lainkaan vaivaudu väistämään vaan pikemminkin ajavat tosi läheltä ohi, ja autoillessa taas on pänninyt se, kun jotkut jalankulkijat eivät taida tietää, että mustat vaatteet katoavat pimeyteen ja että heijastimella voisi säästää paitsi autoilijan sydäntä, myös mahdollisesti yhden ihmishengen.
  Hieno kuva! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, samat asiat pännii täälläkin! Mä kyllä vahvasti uskon siihen, että jos aktiivisesti liikkuu kaikilla tavoilla itse, niin osaa paremmin huomioida muita.. Kaikki ei vaan valitettavasti liiku :). Paitsi jos joku ei koskaan autoile, niin ei se oo valitettavasti :D.

   Poista
 2. Argh, tää aihe nostattaa itsessäni aina tunteita. En voi käsittää tätä meidän liikennekulttuuria, jossa suojatie ei todellakaan ole kovin suojaisa paikka. Just eilen katselin, kun auto ajoi yhtään hidastamatta suojatien eteen pysähtyneen auton ohi. Olipa vielä taksi. Onneksi ei ollut ketään käveemässä alle.

  Toinen, mitä jaksan aina ihmetellä, on vanhoilla vihreillä ajajat. Niinku tooodella vanhoilla. Aika törkeitä tilanteita näkee oikeastaan päivittäin.

  Mä kiitän, jos joku päästää mut pyöräillessäni suojatien yli, vaikka ei tarvitsisi (todennäköisesti suurin osa ei kyllä tiedä, ettei tarvitsisi..). Ja joskus ehkä kävellessäkin, jos joku selvästi hidastaa ajoissa. Sellasille viime hetkellä jarrut pohjaan painaville en kauheasti kiitoksia jakele. Mut keskaria kyllä saatan näyttää, jos joku meinaa ajaa varpaiden yli. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mäkin kiitän pyöräillessä. Todennäköisesti ne päästää siksi, että ne pelkää ajavansa päälle :D. Yritän kyllä aina ilmaista katsekontaktilla ja reilusti hidastamalla, että oon myös valmis hyppäämään pois sieltä pyörän selästä tai muuten vaan venailemaan sen auton menoa.

   Joo, lähes poikkeuksetta aina kun itse ajattelet, että hitto oliskohan pystynyt pysähtyyn, niin sun perässä ajaa vielä pari autoa ainakin samoilla valoilla :/.

   Poista

-Kiitos, että kävit.
-Kiitos, että kommentoit.
<3