maanantai 10. lokakuuta 2016

Eväät vs. työpaikkalounas?

Lähes koko menneen opiskeluaikani olin varsin taitava hyödyntämään etuuksia. Lähinnä ruokaetua. Reilu parin euron lounas tai päivällinen oli asia, josta jaksoin olla kiitollinen päivästä toiseen. Mahdollisuusopiskelijalounaaseen aukesi myös työpaikalleni, kiitos runsaan harjoittelumäärän. Paiskinhan siellä harkkoja itsekin. Kaikki loppuu kuitenkin aikanaa. Niin opiskelu kuin etuuksien voimassaolokin. Nyt elänkin aikaa, jossa painia ottaa keskenään mielestäni hintavahko työpaikkalounas ja jatkuva evästressi.Ennen, vuosia sitten,  kuskasin evääksi milloin mitäkin Maitorahkaa ananaksella oli aika perus, oli sitten aamu- taikka iltavuoro ja lämpöistä ruokaa syöty taikka ei. Aamupuuroa en syönyt kotona, vaan vasta parin tunnin päästä heräämisestä työssä. Sittemmin olen noin kaikenkaikkiaan terästäytynyt ruokailuissa. Aamiainen tottakai heräämisen jälkeen, ei nälkäkiukkuisena muutaman tunnin päästä. Välipala kahviaikaan ja lounas puolen päivän aikaan. Iltavuoroina (ja yö-) ruokailut saattaa mennä joskus vähän sinne päin , mutta noin pääpiirteittäin aamupuurot tulee syötyä, "isompi ruoka" on saatava 2x päivässä ja välipaloja samat 2x päivässä. Tuo "sinne päinkin" on monella mittapuulla mitattuna varsin hyvin. Näin ollen kattavan ja monipuolisen työpaikkalounaan muuttaminen rahka- ja ananaspurkeiksi ei todellakaan tule kysymykseenkään.

---Niinpä kysynkin teiltä, millaista on teidän työpaikkaruokailu?

Vaikka kuinka kokkailen kotona terveelliset sapuskat lisäkekasviksineen, on mun mielestä haastava päästä yhtä monipuoliseen lopputulokseen, kuin syödessä työpaikkaruokalassa. Kuten olenkin kertonut, meillä tehdään ruokaa aktiivisesti ja jääkaapista löytyy yhtään liiottelematta aina salaattipohjat sun muut. Laskin, että mulla on keskimäärin kolme aamuvuoroa viikossa, joten ihan joka päivä ei työpaikkalounasta tulisi syötyä. Ennen iltavuoroa syödyt opiskelijahintaiset lounaat milloin missäkin olen unohtanut. Työpaikkalounaan hinnalla (5,70€ keittolounas, 6,40€ lounas, salaattilounas sitten 15,90€/kg) saisi kyllä kohtalaisen monipuolisen evään jopa pariksikin päiväksi, että sikäli lounas tuntuu kohtuu hintavalta. Toisaalta taas, vaiva se on kelkkoa niitä hemmetin kasviksia ja muuta ruokavärkkiä himaan kassitolkulla ja etenkin palastella salaattia ja sitä rataa. Vielä enemmän siis, kun tähän asti tehdään.

---Vai syönkö mä vaan paljon??? Voiko kahden hengen taloudessa tuntua, että aina pitää käydä kaupassa?

Työpaikkalounasta maksaessa tulee siis maksettua itse ruoan lisäksi myös vapaudesta ja stressittömyydestä. On hirvittävän vaikeaa ollut sopeutua siihen, että aamuvuoroonkin kantelisin sen yhden välipalajogurtin/-rahkan/-hedelmän lisäksi eväsrasioita ensiksi töihin ja sitten vielä takaisin kotiin. Mielessä on myös ollut tsekkailla kauppareissulla, josko tänä aikana valmisruokahyllyssä olisi tarjolla jotain ruuaksi kelpaavaa. Tuohon osastoon kun ei ole hetkiin tullut paneuduttua.

---Onko sulla antaa hyviä eväsvinkkejä?

11 kommenttia:

 1. Olen työpaikkaruokailun kannattaja. Ainakaan itse en jaksaisi roudata joka päivä töihin yhtä monipuolisia eväitä kuin mitä työpaikkaruokalan lounaalla saa lautaselleen kootuksi. Kun söin joskus töissä eväitä, ne lipsahtivat hyvin nopeasti tuohon rahka-ananas tai ruispalat pakastepussissa -laatuun. Monipuolisella lounaalla jaksaa paremmin ja toisaalta ainakin meillä valtaosa syö työpaikkaruokalan lounaan, joten ruokailu on myös sosiaalinen tapahtuma :)

  VastaaPoista
 2. Olen työpaikkaruokailun kannattaja. Ainakaan itse en jaksaisi roudata joka päivä töihin yhtä monipuolisia eväitä kuin mitä työpaikkaruokalan lounaalla saa lautaselleen kootuksi. Kun söin joskus töissä eväitä, ne lipsahtivat hyvin nopeasti tuohon rahka-ananas tai ruispalat pakastepussissa -laatuun. Monipuolisella lounaalla jaksaa paremmin ja toisaalta ainakin meillä valtaosa syö työpaikkaruokalan lounaan, joten ruokailu on myös sosiaalinen tapahtuma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas valtaosa syö eväitä, joten mulle se on ollut vähän antisosiaalinen juttu, mutta kylläpä noita on iltavuoroja ym. jossa sosiaalinen ruokatauko onnistuu. Työpaikkaruokailun hyvä puoli on myös se, että se antaa kivasti siimaa myös kotona kokkailulle. Vaikka tykkäänkin tehdä ruokaa, niin tiettyjem vuorojen puitteissa se tuntuu joskus taakalta.

   Poista
 3. Meillä työpaikkalounas maksaa 10e (okei, keittolounas on muistaakseni 8,50-9,50e paikasta riippuen), joten minä pihinä ihmisenä syön yleensä lounaani eväsrasiasta. :) Meillä on muitakin eväsruokailijoita, joten siitäkin saa välillä sosiaalisen tapahtuman töissä. Pyrin käyttämään edellisen päivän ruuan tähteet mun ja mieheni eväinä, välillä lisukkeena on sitten pakastekasviksia ja välillä lounas on pelkkää salaattia (ruokaisaa sellaista). Jotta stressiä ei tule, niin aina on vaihtoehtona mennä syömään lounas ravintolasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä kyllä myöntää, että kymppi lounaasta olis mullekin liikaa! Luulen, että mulla omat haasteet tuo tähän soppaan vuorotyö. Mielikuvitusta käyttäen sitä kyllä varmana evästellenkin pärjää :).

   Poista
 4. Meillä ei ole työpaikalla mitään lounasta tarjolla, mutta lähellä on paljon ravintoloita, kun keskustassa ollaan. Keskustan ravintoloissa lounaat kuitenkin on sen kympin aina, joten suosin omia eväitä. Teen usein evääksi sellasta couscous "sekoitusta", johon laitan täysjyvä coucoucsta, kanan jauhelihaa tai kanasuikaleita ja paljon erilaisia kasviksia. Sitä on helppo tehdä jopa kolmeksi päiväksi kerrallaan! Ei ehkä mikään erikoinen kulinaarinen kokemus, mutta terveellistä ja täyttävää. "Jälkkäriksi" vielä joku hedelmä, niin hyvin jaksaa :) Tai mä ainakin jaksan! Olen tosin tottunut siihen, että päivällinen on se päivän runsaampi ateria.

  Meillä onneksi suurin osa syö eväitä, joskus sitten sovitaan porukalla, että mennään lounaalle jonnekin :) Pysyy kiva tasapaino syömisissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla menee vähän vaihdellen se kumpi on runsaampi ateria. Eniten vuorotyön vuoksi. Ja joo, kyllä mäkin suosisin eväitä, jos ruoan hinta olis se kymppi :).

   Poista
 5. Hyviä pointteja sulla työpaikkaruokailun puolesta. Itse olen/olin eväslinjalainen aina. Työpaikka sijaitsee skutsissa, ja siellä on tasan se yksi Amica, jonka lounas maksaa muistaakseni 6,90. Sen kerran kun olen siellä syönyt, olen todennut hinta-laatusuhteen kohtaamattomaksi. Siksi kannan aina uskollisesti eväslaatikon, jossa on edelliseltä päivältä jäänyttä ruokaa. Lapsiperheessä yleensä onneksi on aina jotain jämiä, joita pakata kiireessä mukaan. Välillä nousin sitä varten aikaisemmin, että ehdin pilkkomaan itselleni maukkaan salaatin. Pari hedelmää mukaan ja se siinä. Työpaikalla mulla oli pikapuuropurkki, josta aina aamupuuro. Joskus aikana ennen lapsia mäkin suosin eväslinjalla leipää ja hedelmiä, mutta nykyisin en jätä oikeaa ruokaa väliin mistään hinnasta. Tosin nyt kun olen opintovapaalla, saan syödä jatko-opiskelijahinnalla lounasta, joka on halvempaa ja parempaa kuin meidän työpaikalla. Joten ympyrä on sulkeutunut, ainakin hetkeksi 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, oon niiiiin kade tuosta opiskelijahintaisesta ruoasta :D.

   Poista
 6. Sen maitorahka-pussipuuro-vaiheen jälkeen mäkin kannoin aina omat eväät työpaikalle. Usein pyrin tekemään viikon ruuat sunnuntaina. Ja salaatin pilkoin aina mukaan (tästä kyllä sain kuulla ihmettelyjä, että miten jaksan, vaikka ei siinä nyt oikeasti kauaa mene). Meillä tosi moni meni tolla eväsleipälinjalla, mutta en näe sitä kovin järkevänä ratkaisuna. Itsellä ruokalassa käymättömyys johtui rahan lisäksi ehkä vielä enemmän ajan puutteesta. Kun siitä 20 minuutin ruokatauosta meni aika iso prosentti jo ruokalaan kävelemiseen ja siellä jonottamiseen. Ja haluan syödä ruokani rauhassa. Vaan onhan se eväiden tekeminen ja miettiminen jonkin verran vaivalloista.

  Ja hei, yhdenkin hengen taloudessa tuntuu, että joutuu käymään koko ajan kaupassa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina pitää olla jääkaapissa perus salaattipohja :). Hassua, kun musta taas tuntuu, että syön oikeesti rauhassa (tai no, nopeesti kyllä, mutta henkisesti rauhassa :D), jos käyn ruokalassa. Toki eriluonteisissa duuneissa eri kuviot ruokataukojen kanssa. Polityössä aikanaan oli sellainen ihan oikea ruokatauko, kaikessa muussa se on vähän sinne päin, niinkus hyvin tiiät :D.

   Poista

-Kiitos, että kävit.
-Kiitos, että kommentoit.
<3