perjantai 25. syyskuuta 2015

Somesta ja sen herättämistä fiiliksistä...

Mä ikään kuin päätin jokin aika sitten, etten aio avautua tästä asiasta. Pyörsin kuitenkin päätökseni. Ensin facebook -avautumisella. Itse itseäni lainaten:


Kyllä huomaa, että tämän päivän ihmiset on päässyt internetin ihmeelliseen maailmaan vailla minkäänlaisen medianlukutaidon opetusta! Etenkin kaikenmaailman mvlehtien ja magneettimedioiden lukijoille toivoisin pikaista kurssia kansalaisopistolla sisältönä medianlukutaito ja mitä on tutkittu tieto. Foliohattuakin vois opetella askarteleen. Kiitos ja anteeksi.

Ja nyt myös täällä blogissa. Päivityksen aiheuttaman keskusteluntyngän mukaan en suinkaan ole ainoa ihminen, jonka uutisfeediin ilmestyy näitä edellämainittujen roskasivustojen uutisia. Porukka pohtii mm. sitä, pitääkö kyseisiä julkaisuja jakavia ihmisiä yrittää sivistää vai tulisiko uutiset taikka tyypit vain heivata pois. Itsehän en tähän päivään saakka ole harrastanut minkäänlaista sensuuria facebookissa, lukuunottamatta peliuutisia. Näitä mvjulkaisuja jakaa kyllä ihmiset hyvinkin yllättävältä taholta ja joo, oikeastaan haluankin tietää.

Mikä jengiä oikein vaivaa??? Laiskuus ja tyhmyys? Kombinaatio kahdesta edellämainitusta tekee sosiaalisen median tällä hetkellä jossain määrin vastenmieliseksi! Sen verran pitäisi viitseliäisyyttä jakamaansa materiaalia kohtaan löytyä, että selvittäisi edes jonkin verran taustoja. Ja sen verran viisautta, että jos taustat vähääkään epäilyttää (tai jos ei niitä jaksa tsekata), niin jättää jakamatta. Jos "lehden" nimi on mitä vittua? -lehti, niin ei edes tarvitse nähdä juuri vaivaa tai olla mikään ruudinkeksijä ymmärtääkseen, että ehkä joku on pielessä. Eikä ihan vähääkään pielessä.

Ärsyttää ihan suunnattomasti myös se, että ihmiset eivät edes pintapuolisesti voi selvittää maahanmuuton eri muotoja, peruskäsitteitä, Syyrian tai Irakin kriisiä tai ihmisoikeussopimusten sisältöä näillä roskasivuilla surffaamisen sijaan.  Meillä täällä Suomessa tekee koulutettu henkilöstö työtä rajalla ja vastaanottokeskuksissa. Eivätköhän he osaa työnsä tehdä, myös mahdollisten lieveilmiöiden osalta. Jonkinlaista työrauhaa toivoisi heille. Nämä somessa pyörivät julkaisut ihan varmasti madaltavat kynnystä sen kaikista typerimmän ihmisjoukon ryhtymistä yöllisiin mellakoihin taikka muuta.

Mielipiteen perustaminen valehdellun, tai vaikka todenperäisenkin, lieveilmiön tai marginaalisen ilmiön varaan on ihan käsittämättömän typerää: se on ihan sama, kun rupeaisin väittämään, että syöpäsairaudet ja niiden aiheuttamat kuolemat on ihan puutaheinää. Mielipiteeni olisi hyvin perusteltavissa sillä, että osa kasvaimista on vaarattomia, joten miksipä en voisi yleistää. Ja jos ihan tarkkoja ollaan, niin juuri kyseiset julkaisuthan ovat ystävälläsisesti tiedettä sivistäneet ja kertoneet että syövän voi parantaa ruokasoodalla.

Samoin toivoisi myös kotoutumisrauhaa heille, jotka turvapaikan Suomesta saa. Onnistunut kotoutuminen tuskin on keneltäkään pois, paitsi ehkä heiltä, jotka kieriskelevät mvlehtien ja muiden tuomassa mielihyväntunteessa. Jostain sellaisesta tässä on pakko olla kysymys. Tälle ihmisryhmälle toivon tosiaan tuota yllämainittua kurssia kansalaisopistolla. Oma-aloitteisestikin voi itseään sivistää. Siinä samalla saattaa ikäänkuin sivussa oppia vahingossa myös sen, että ihan kaikkia ruokavaliosuosituksia tai sairaudenparantamiskeinoja ei ehkä kannata uskoa. Vaihtoehtoisesti voisi pitäytyä vaikka nyt esimerkiksi niissä peleissä, joissa kerätään pikkupalloja isolla pallolla taikka tehdä hassunhauskoja testejä, jotka kertoo mikä eläinhahmo olet tai koska menet naimisiin. Sitten voi tietty lähteä metsään lenkille, se on nyt kauneimmillaan! Siinä on aika paljon ideoita vähän tervehenkisemmälle "vaihtoehtomedialle".

Toivoa todellakin sopii, että tuleva sukupolvi selviytyy täällä verkossa piirun verran paremmin! Eikö niillä siellä jotain mediakasvatusta nykyään opeteta? Toivottavasti opit uutisen ja "uutisen" sekä tutkimuksen "tutkimuksen" eroista myös menee paremmin perille, kun vanhemmalla sukupolvellaan vaikka nyt liittyen sisällissodan ja valtioiden välisen sodan eroihin.

2 kommenttia:

 1. MV-lehti valehtelee yhteen suuntaan, hesari, yle yms. vääristelee, joskus jopa valehtelee, toiseen suuntaan, ei koko aikaa mutta suhteellisen paljon kuitenkin. Silleen hienostuneemmin, on enemmän resursseja... Jos on tutustunut kuvioon niin sen tietynlaisen asenteellisuuden kyllä näkee aika selvästi. Tätä ei tokikaan ole tarkoitettu MV-lehden puolustukseksi, mutta enpä vaan jaksa tässä tilanteessa kokea haitallisena että toiseenkin suuntaan valehdellaan, pidän ilmiötä lähinnä huvittavana. Henkilökohtaisesti en kyllä jakaisi mv-lehden juttuja eteenpäin..

  Se on vähän näin että sieltä maahanmuuttokriittisen puolen argumentoinnilta vaaditaan tosi paljon, mutta toisella puolella toistellaan ikivanhoja ja tosi huonoja argumentteja koko ajan. Eikä niitä helposti pääse kumoamaan, tai vaikka kumoaisikin jossain niin silti niitä toistellaan aina vaan. Suosittelen tutustumaan maahanmuuttokriittiseen puoleen muutenkin kuin valtamedian kautta. Se vaatii tosin aikamoisen annoksen pitkäjänteisyyttä ja objektiivisuutta.

  Toki mediassa on kriittisiäkin juttuja, mutta kun vakaviinkaan sellaisiin ei tartuta millään tavalla, eli jos yks media julkaisee kriittisen jutun niin sitä ei muut mediat mitenkään kommentoi, vaikka olisi paljon suuremmasta asiasta kyse kuin jonkin kansanedustajan aamuyön somepäivityksestä. Esim. hesarissa on ollut muutamia juttuja laajamittaisesta kunniaväkivallasta, fgm:stä tms., mitään isompaa kohua ei koskaan synny, vaan asia melko pitkälti vaietaan hiljaiseksi. Sama tilanne jos jakaa jutun somessa, mitä akateemisempi ihminen, niin sen varmemmin on hipihiljaa. Mutta jos persu sanoo jotain rasistista, niin hirveä äläkkä, ja kaikki valtamediat mukana. Ja akateemiset somettajat kommentoivat ja jakavat. Se nyt vaan on niin että rasistinen sanominen on AINA täysin mitätön pikkujuttu verrattuna oikeaan ja tapahtuvaan väkivaltaan. Rasismi sinänsä ei ole kovin iso asia, eikä sillä ole pahemmin tekemistä kotoutumisen onnistumisen kanssa. Se yliedustus rikollisuudesta, henkilökohtaisesti uskon että kyse on vain siitä että mamut käyttäytyvät suht samalla tavalla kuin käyttäytyivät siellä kotimaassaan. Ja antavat samanlaisen kasvatuksen lapsilleen. Eli maahanmuuttajien rikollisuus ei johdu ympärillä olevan yhteiskunnan teknisistä rakenteista tai vauraudesta, vaan ihmisryhmän käyttäytymismallista ja kulttuurista. Eli kun ihmisryhmä saapuu maasta, jossa raiskaaminen on normaalia, niin ei ole yllätys että sama käyttäytymismalli jatkuu.
  https://www.hrw.org/report/2014/02/13/here-rape-normal/five-point-plan-curtail-sexual-violence-somalia
  Ja juu, kukaan ei väitä tässä että kaikki mamut olisivat jotain, tilastot kertovat selkeästi yliedustuksesta tietyn tyyppisissä rikoksissa. Eikä toisen polven mamut vaikuta olevan sen parempia, ovat jopa enemmän taipuvaisia ääriajatteluun.

  Mitä tulee nykytilanteeseen, niin kriittisyys johtuu siitä että hyvin pitkälti tiedetään mitä laajamittaisesta humanitäärisestä maahanmuutosta seuraa, muiden maiden kokemuksen perusteella, ja näyttäisi siltä että Suomessa mennään ihan samalla kaavalla kuin muuallakin.. Ihan kaikki marginaalisiksi väitetyt asiat ei nyt vaan ole marginaalisia. Se tulee kyllä ilmi sitten hieman myöhemmin. Ei se kriittisyys johdu vaikkapa ihonväristä tms.. Rasisteja lukuunottamatta tietty, niitäkin on mutta kaikki maahanmuuttokriittiset eivät ole rasisteja. On olemassa melkoinen nippu järkisyitä siihen kriittiseen suhtautumiseen.

  Kannattaa tutustua asiaan muutenkin kuin valtamedian kautta. Ei siellä salaliittoja ole valtamediassa, kyse on hieman eri ilmiöstä.

  VastaaPoista
 2. Mä en oikeastaan jaksaisi enää yhtään jakaa ihmisiä maahanmuuttokriittisiin ja -myönteisiin leireihin. En oikein usko, että sen kaltainen keskustelu on kovin kehittävää kenenkään kannalta enää. Lienee sanomattakin selvää, että humanitaarinen avun tarve on tällä hetkellä valtava ja siihen avuntarpeeseen on keinolla tai toisella vastattava. Tämä on just ehkä se kohta, joka eniten mättää siinä kriittisyydessä: samat tyypit on aika usein myös sitä mieltä, että rahat pois kehitysavusta, kansainvälisestä kriisinhallinnasta ym. Olis niin paljon miellyttävämpää, jos noita keinoja olisi mahdollista myönteisessä hengessä etsiä. Järkisyiden sijaan kaipaisi niitä vaihtoehtoja ja toimintaa sen eteen.

  On ihan totta, että erilaisiin näkökantoihin (kuten myös kulttuureihin) tutustuminen on puolin ja toisin tervetullutta (ylipäänsä kaikessa). Nämä persulaiset ulostulot, mvlehdet, SVL:n temppuilut ja Ku Klux Klaani -pellet tuskin varsinaisesti siihen motivoi taikka tutustuminen rajoittuu kohtuu radikaaliin ja rasistiseen asenteeseen. Ei toki kriittisyys ole yhtä kuin rasismi. Jonkinlaista yliedustusta tässä(kinkö) lienee kuitenkin on. Joko todella suuri yliedustus tai sitten on paljon rasismin hiljaista hyväksyntää tai vitsiksi naamioimista, joka on myös juttu, joka mättää. Tälle porukalle ei vain yksinkertaisesti riitä se, että asioista kirjoitetaan/puhutaan vain ja ainoastaan niiden oikeilla nimillä ilman väritystä (tai haukkumasanoja).

  Artikuloinnilta tuleekin vaatia, mutta voisiko olla myös niin, että kriittistä ääntä on vaikea saada kuuluviin myös siksi, koska äänessä on niin suuri rasistisesti esiintyvä joukko. Mitä mvlehtiin ja magneettimediaan tulee, niin pidän sitä iljettävänä mitä osa porukasta jakaa oheisteksteineen. Myös kieliasultaan nää jutut on oikeasti rasistisia ja rasismia en pidä missään yhteyksissä pikkujuttuna, vaan yhtenä väkivallan muotona. Ylipäänsä ilmiö, jossa uskotaan totuudeksi se, mitä halutaan uskoa (tai mitä pelätään), on huolestuttava. Samaa pätee myös vaikka nyt terveysblogeihin/-sivustoihin, jossa jaetaan vinkkejä hyvinkin asiantuntevaan tyyliin, jopa esiinnytään asiantuntijana, vailla koulutusta. Nämä sitten uppoaa vähän turhan moneen.

  Mitä nyt näihin muihin juttuihin tulee, niin on totta, että etenkin tyttöjen ja naisten naisten asema on monissa kulttuureissa heikko, jopa olematon. Siitä toki saa ja pitää puhua. Henkilökohtaisesti en koe, että tätä jotenkin peiteltäisinkään. Eikä tiestysti miesten ja poikien osaakaan voi vähätellä, mitä pakkovärväyksiin tulee. Jotenkin mua harmittaa em. asioita kohtaan sellainen suhtautuminen, että ikäänkuin joku kulttuuri olisi tuomittu ikuisesti toimimaan tietyllä tavalla. Tarkoituksenani vain sanoa, että tämä länsimaalainen kulttuuri tuskin on se ainoa valistumaan kykenevä kulttuuri maailmassa.

  Itse taas uskon rikollisuuden johtuvan ensisijaisesti samoista seikoista, mitä se kantaväestölläkin johtuu: työttömyys, köyhyys, koulutuksen puute ym. Jos kyse olisi kulttuurista, niin liene tätä rikollisuutta olisi sitten suhteellisen paljon myös koulutetun, työssä käyvän ym. maahanmuuttajien kohdalla, mutta uskon se, on huomattavasti vähempää, kuten on kantaväestönkin keskuudessa. En tiedä. Uskon myös, että yleisellä ilmapiirillä on vaikutus kotoutumisen onnistumiseen. Näin niinkun äkkiseltään voisi luulla, että jo ensihetkillä on jonkinlainen merkitys ts. tuleeko kantaväestöläinen reilusti esittelemään itsensä vai heittääkö kivellä taikka opetaanko lapsia koulussa kohtelemaan toisia kuten itseä toivoisi kohdeltavan vai lyömään erilaista ihmistä. Edellä mainitut on meidän ihan tavallisten ihmisten valinnanpaikkoja (valitettavasti toisille valinnanpaikkoja) ja mahdollisuuksia vaikuttaa tulevaan.

  Tässä muutama ajatus. "Muutama"... :D. kliseinen ehkä, mutta niitä lienee puolin jos toisin.

  VastaaPoista

-Kiitos, että kävit.
-Kiitos, että kommentoit.
<3