keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Maratonohjelmista

Vuosisadan flunssa alkaa olla olla siinä määrin selätetty, että huomenna on aika palata HIKILIIKUNNAN pariin. Lähes kolmeen viikkoon en siis ole tehnyt mitään mainitsemisen, saati kirjoittamisen, arvoista liikunnan saralla. Kävelylenkkejä ja muuta höpöhöpöliikuntaa kun en varsinaiseksi liikunnaksi laske. Takana on siis sellainen flunssa, että olenko lie sellaista "aikuiselämässäni" sairastanutkaan. Liikunnan lisäksi on aika palata myös tämän blogin pariin. Aika hiljaista on nimittäin ollut niin kirjoittaminen kuin blogien seuraaminenkin. Vuosisadan flunssasta toipuessa kaikki energia on mennyt töihin, arjen askareisiin sekä hyötyliikuntaan.

Ensi vuoden tavoitteita miettiessä on tullut myös selailtua muutamaa juoksuohjelmaa;
Kyseissä ohjelmissa on huomattavastikin eroavaisuuksia (pohjustusta ohjelmiin täällä ja täällä). Holmenin ohjelmassa lenkkikertoja on kolme viikossa kun taas tossu.comin ohjelmassa lenkkikertoja on tuplaten tuo määrä. Tossu.comin lenkit ovat lyhyehköjä ja ohjelma on monipuolinen. Holmenin ohjelma taas on simppelimpi, lenkit hieman pidempiä sekä niille on asetettu selkeät vauhtitavoitteet. Mitäs mieltä lukijat ovat edellä mainituista ohjelmista? Omaan silmään kuusi lenkkiä viikossa puolen vuoden ajan tuntuu aika kahlitsevalta siitä huolimatta että lenkit ovat lyhyitä. Sen sijaan ohjelman monipuolisuus kiehtoo. Holmenin ohjelmissa on tosiaan aika "raakaa" aikakeskeisyyttä, tosin ainakaan tuon "helpoimman" ohjelman noudattaminen ajallisestikaan ei vaikuta kovin vaikealta. Viikkokilometrit ovat hyvin maltillisia ja hieman ajatteluttaa, että näinkö kolmella lenkillä viikossa on mahdollisuus saavuttaa noinkin kovia tuloksia, mihin nuo ohjelmat viittaavat.

Vuorotyössä ohjelmien orjallinen noudattaminen on haastavaa ja toki sitä kuntojuoksijalla on muutakin elämää, joten ei sitä ihan puolta vuotta voi mennä vain ja ainoastaan juoksuohjelman mukaan. Itse olen aika vähän käyttänyt hyväksi valmiiksi tehtyjä ohjelmia. Tulevana harjoittelukautena aion kuitenkin panostaa tuohon asiaan enemmän. Uskon, että noudattamalla jossain määrin jonkun ohjelman periaatteita kiinnitän enemmän huomiota juoksuvauhteihin. Viikkokilometrit olivat menneenäkin kesänä hyvää luokkaa, mutta tavoitteena on panostaa harjoitusten laatuun entistä enemmän. Tavoitteena on myöskin rakentaa itselle juoksuohjelma ja saada tekemisestä entistä tavoitteisempaa verraten aiempiin vuosiin.

Tarkat päivänmäärät maratonille ja puolikkaalle selvinnee tämän vuoden loppuun mennessä, mutta kerrottakoon niistä sitten kun ilmottautumista on laitettu vetämään. Tää loppuvuosi voidaan höntsäillä kaikenmaailman jumpissa ja kuntosaleilla.. Mitenkään väheksymättä niiden tehoa, vaan nimenomaan aion pitää peruskuntoa yllä sen liikunnan parissa mitä sattuu mieli tekemään. Viimeistään tulevan vuoden alusta on kuitenkin palattava aktiivijuoksemisen pariin. Saa nähdä sitten onko se tällä kertaa helppoa vai ainoastaan helpohkoa.Se on siis kaikkien aikojen juoksukesä edessä, jälleen kerran :).

5 kommenttia:

 1. Oho, tosiaan Holmenin juoksuohjelma näyttää aika kevyeltä, ainakin aluksi.
  Itse juoksin puolimaran Sepon juoksuohjelmalla (varmaan tuttu sullekin, löytyy juoksufoorumilta) mutta toukokuun täyspitkää varten saan ihan räätälöidyn ohjelman, kun sain juoksukoulun kautta oman valmentajan.
  Saas nähdä millanen ohjelma tulee, nyt on käytössä pk- ohjelma (4 lenkkiä viikossa: 1xvk,2xpk lyhyt ja 1xpk pitkä 20+km sekä lisäksi viikossa 2xkuntosali), joka kestää vuoden loppuun. Keväällä alkaa sitten varsinainen maratonharjoittelu.

  Jännittää :)

  VastaaPoista
 2. En kerennyt vielä katsoa kumpaakaan ohjelmaa (pirullisia nämä härdelli-työpäivät, kun ei kerkeä keskittyä olennaiseen ;), mutta tuo kuusi lenkkiä tuntuu suurelta määrältä, jos meinaa harrastaa myös muita kestävyyslajeja. Itsestäni siis puhun nyt :) Eli realistisempaa ehkä se kolme. Mut täytyy perehtyä noihin illalla, huomisillalla...

  VastaaPoista
 3. Toi Holmenin ohjelma kaikessa "karuudessaan" on houkuttelevampi, ainakin vuorotyöläisen silmissä. Mutta jos helposti tylsistyy, niin sitten ehottomasti toi toinen.. Itse taas tänään mietin että miten en pystys yhtään ohjelmaa noudattamaan varmaan vuorokautta pidempään, tämänkin viikon suunnitelmat meni heti maanantaiaamuna sekaisin kun iltavuoron sijaan meninkin yöhön ja siitä koomasta herääminen kesti 1,5 vuorokautta, ugh!

  VastaaPoista
 4. Vaarojen maraton ois kiva vetää ensi vuonna...ehkä sepon ohjeilla, jos pysyy mukavana meininki. Mut jyväskylässä kannattaa käydä jonain välipäivänä kokeilees boulderointia boulderpajalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan uus tuttavuus mulle tuo Boulderpaja.. Kaikkea sitä täällä(kin) löytyy. Varmaan siistiä ja aion kyllä mennä, kiitti vinkistä :).

   Poista

-Kiitos, että kävit.
-Kiitos, että kommentoit.
<3