torstai 3. lokakuuta 2013

Kynnyssykkeistä ja harjoitustasotestistä

Jee. Eilen tuli mun uusi lelu, nimittäin Garmin Forerunner 110. Ensimmäinen yhteinen treeni on edessä tänään spinningin muodossa, joten gps:n osalta mittari jää vielä testaamatta. GPS -osastohan Garminilla taitaa olla ollut kyllä varsin kehittynyttä jo pitkään. Hätäseen (lue: tänään toisen yövuoron jälkeisten miniunien jälkeen) mittailin leposykkeeksi 48. Täytynee tuo vielä tarkistaa joskus ihan oikeiden yöunien jälkeen. Laskennallinen maksimisyke mulla on (laskettuna kaavalla 220-ikä, eli 29) 191. Tuon laskennallisen maksimisykkeen laskemiseksi on myös muita kaavoja, kuten 205-½ x ikä. Mun ikäiselle kaverille lopputulos on tuollakin kaavalla sama.



Mitä sykemittaria käyttäessä tulisi tietää? No varmaan ainakin kynnyssykkeet. Karvosen kaavalla laskettuna, eli (191-48) x 0.7 + 48, mun aerobinen kynnys olisi 148. Samalla kaavalla, (191-48) x 0.9 + 48, anaerobinen kynnys olisi 176. Jos liikkuminen tapahtuu aerobisen kynnyssykkeen alapuolella (niinkuin suurimman osan, karkeasti n. 80%, harjoittelusta pitäisi tapahtua!) ollaan niinsanotulla peruskestävyysalueella. Tällöin lihasten hapentarve ei ylitä hapensaantia ja lihakset työskentelevät siten, että hapen avulla hiilihydraatit ja rasvat hajoavat hiilidioksidiksi ja vedeksi. Aerobisen kynnyksen ylittyessä lihasten työskentely muuttuu anaerobiseksi eli hiilihydraatit hajoavat hapettomassa tilassa maitohapoiksi. Tämä alue on niin sanottua vauhtikestävyysaluetta. Anaerobisen kynnyksen ylittyessä siirrytään maksimikestävyysalueella, jollaista harjoitteilua tulisi olla kokonaismäärästä vain hyvin vähän!

Laskennallisiin kaavoihin ei koskaan tulisi liiaksi luottaa, omaa tuntemusta on osattava kuunnella. Aerobinen kynnys ylittyy heti, kun ihminen tuntee vähäistäkin hengästymistä! Sikäli ohje siitä, että lenkillä tulee aina hengästyä, on harhaanjohtava. Hyvä peruskestävyys on kuin kivijalka, jonka päälle voi rakentaa muuta. Ero laskennallisiin kaavoihin saattaa olla jopa 20 lyöntiä. Omaa laskennallista kynnystä voi siis tarkkailla lenkillä -> kun pieniäkin hengästymisen merkkejä on ilmassa, aerobinen kynnys on ylitetty, oli sykelukema mitä hyvänsä. Henkilökohtaiset kynnyssykkeet voi myös mittauttaa harjoitustasotestein, jossa veren laktaattipitoisuutta mitataan kuormaa lisätessä.

Tästä päästäänkin aasinsiltana siihen, että kun nyt tuon sykemittarin otan taas käyttöön, niin itseni ja viehtymykseni numeroihin tuntien, haluaisin nuo kynnyssykkeet itseltäni luotettavaksi mittauttaa. Hassua olisi omistaa sykemittari, mutta olla epävarma kynnyssykkeistä. Jyväskylän seudulla ainakin Likes tarjoaa harjoitustasotestejä yksityisihmisille hintaan 85€. Laittelin eilen sähköpostia testausvastaavalle, joka infosi, että kymmenen hengen porukalle tuon testauksen saa hintaan 75€. Tokihan noita laskennallisia kynnyksiä voisi viilata oikeaksi hengitystä tarkkailemalla, mutta jostain syystä haluaisin tuon tasotestin käydä. Eniten siksi, että kun tästä taas ihan oikeasti pääsee lenkkipoluille, niin haaveena ja vakaana aikomuksena on kehittyä niin maanp**kel*esti! Tuo tasotesti tuskin onnistuu ihan huomenna, sillä vaikka mun sydän olis niin ready, niin kantapää ei vältämättä ole valmis siihen intensiteettiin juosten, kun tuo tasotesti vaatii. Haaveena ja tavoitteena on kuitenkin saada tuo kantapää ihan oikeasti kuntoon ennen joulua! (ihan sydäntä raastavana haaveena!)

Mitäs mieltä porukka on? Oletteko käyneet tasotestissä ja mitä mieltä olette olleet? Onko Jyväskylässä muuta testausta kun tuo Likesin testaus? Onko jossain porukoita/tilaisuuksia, joihin voisi liittyä, mikäli haluaa tasotestiin? Entäpä onko joku Jyvässeudulta mahdollisesti innostunut harjoitustasotestistä lähitulevaisuudessa, että voisi yrittää kasata tuota kymmenen hengen porukkaa?


10 kommenttia:

  1. Haluaisin todellakin käydä tuossa tasotestissä - se on listalla ensimmäisenä sitten kun saan töitä ja pystyn sen maksamaan :) Olen yrittänyt noiden laskukaavojen perusteella myös arvioida omat sykerajani, mutta en tiiä miten olen siinä onnistunut. Leposyke itselläni ollut aina melko matala, nyt 44, ja ikää 45, joten näillä jonkun kaavion mukaan sain maksimisykkeeksi 181. Kuitenkin, kuten sanot, niin aika paljon sitä itsekin oppii lukemaan itseään; tänään juoksin kahden tunnin lenkin ja ihan mieletön fiilis kun pystyi pitämään vauhdin sellaisena, ettei hengästyttänyt ollenkaan -- vaikka sykemittarin mukaan ois pitänyt vähän vielä höllätä matalammalle sykkeelle..oh well.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Tuo ittensä lukeminen on myös tärkeetä vaikka tulis siihen testiin mentyäkin, päivät kun saattaa joskus paljonkin poiketa toisistaan.. :)

      Poista
  2. Minä kävin keväällä juoksutestissä. Tykkäsin! Rajat olivat aika lähellä sitä, mitä aiemminkin oli arvellut, mutta sainpahan varmuuden. Urheiluopistot, juoksukoulut ja tutkimusasemat järjestävät ainakin laktaattitestejä. Monet myös kaiken kansan testi-iltoja. Hinnat tuntuvat pyörivän noilla samoilla havinoilla, ainakin sen mitä minä olen tutkinut.

    VastaaPoista
  3. Mä olin ilmoittautunut tasotestiin kesällä, mutta se nyt sitten sattuneesta syystä jäi väliin. Meen sitten, kun pystyn juoksemaan taas. :) Kovasti kiinnostais tietää, vastaako omat tuntemukset ollenkaan todellisuutta.

    VastaaPoista
  4. Minusta tasotesti LIKES:lla on hyvä. Kävin viime maaliskuussa testin tekemässä ja sain siitä irti sen mitä halusinkin. Syketasot olivat sitä luokkaa, mitä olin laskeskellutkin. Lisäksi tuosta testistä saa suht kattavan raportin omaa harjoittelua varten (harjoitusalueet sykkeille jne.) sekä loppuun vielä testaajan kirjallisen yhteenvedon "tilanteestasi".

    VastaaPoista
  5. Just eilen tuttu juoksija kertoi treeneissä että niiden työporukalle oli tehty toi testi. Hitto. Olen aika kade.

    Veikkaan että teillä kans kaupunki järkkää ton kaikille halukkaille työntekijöille ja tietysti ihan ilmaiseksi... :D :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei taida paljon kuntatyöntekijöille tollasia etuuksia herua.. :D. Määkin oon kades! Äkkii voisin myös veikkaa, et se sun tuttu ei myöskään ollut hoitaja.. :D.

      Poista

-Kiitos, että kävit.
-Kiitos, että kommentoit.
<3