22. luukku: hiihto
#winterwonderland |
Meiltä on kotiovelta ladulle 150 askelta ja 10 porrasta. Olisi siis suoranaista alyttömyyttä olla omistamatta suksia, mutta silti hommasin ne vasta viime kevättalvena. Olen hiihtänyt viimeksi peruskoulussa, josta näin kolmekymppisenä on muutama vuosi kerinnyt kulua. Ala-asteella olen jopa osallistunut johonkin hiihtokilpailuihin. Hiihdin silloin vaparia ja kuvittelin, että homma sujuu edes suurinpiirtein samalla volyymilla. No voin kertoa, että ei suju. Toki hommasta jonkinlainen haju on ja luisteluhiihdon eri alatyylit (kuokat, wassut ja mobergitkin) menee, mutta koko hiihto tuntuu ihan hiton raskaalta. Paitsi täydellisellä tasamaalla ja loivassa laskussa. Sellaisia maastoja kun on lievästi haastavaa löytää täältä kotiseuduiltani.
Onko teillä antaa jotain vinkkejä? Voitelu on myös sellainen juttu, josta kuulisin mielelläni lisää? Eräs tuttava käyttää pikavoiteita, paria eri sorttia. Pakkasille ja suojakeliin. Sitten se käyttää kauden alussa huollossa sukset, jossa laitetaan pohjaluistot ja poistetaan kaikki vanha mönjä. Se kuullosti ihan simppeliltä, mutta kun hätäisesti asiaa googlasin, niin tuli kaikenmaailman juttuja vanhoista silitysraudoista ynnä muusta. Kai harrastaja selviää vähän helpommalla? Entä miten te säilytätte suksianne? Mun sukset on tuolla (lasitetulla) parvekkeella, joka alkaa pikkuhiljaa muistuttaa lämmittämätöntä urheilukamavarastoa taikka kodinhoitohuonetta!
Hiihtoselfie |
Mähän en tiedä hiihdosta yhtään mitään, joten täältä ei irtoa vinkkejä, sori! Mutta siis sitä piti kysyä, että eikö sun jalka sano mitään hiihtämisestä? Musta vähän (tai aika paljonkin) tuntuu, että tuo oma koipi ei antaisi mun tällä hetkellä hiihtää. Mutta siis sulla hiihto ei aiheuta jalkaa ikäviä tuntemuksia?
VastaaPoistaÄh. Siis jalkaaN.
PoistaNo ei oikeastaan sen enempää, kun muutenkaan. Tänään mietin, että jos vaan hiihtää, niin tuliskohan sitä mitään rasitusvammoja.. Aika nopeesti kyllä tajusin, että totta kai, mutta kyllä mä luulen että se aika jalkoja säästävää hommaa on. Kunhan nyt ekaksi oppii kunnolla.. Joskin mun hiihtotaidot on vielä sillä tasolla, että epämukavia tuntemuksia on vähän joka paikassa :D.
PoistaRiippuu varmaan kumpaa tyyliä hiihdät? Mulla tulee noi samat kohdat vapaalla tyylillä kipeiksi, kun paino ei ole aina oikein sillä suksella. Perinteisessä taas ei tule mikään paikka kipeäksi. Itse kävin tekniikkakurssin tuohon hiihtoon ja voin vain suositella semmoista :)
VastaaPoistaMeillä suksiin laitetaan (just tommoisella silitysrautahässäkällä) pohjustukset reilun 100 km:n välein ja samalla puhdistetaan. Mulla tuon tekee mies, mutta ei ole kovin kallista (kai) teetättää esim. kerran vuodessa jossain kunnon paikassa. Tuossa välillä jos itekseen käyn hiihtämässä niin sitten valkkaan noita pikavoiteta kelin mukaan kaapista. Nyt mun suksiin tehtiin jotain kuvioita, joista en ymmärrä mitään. Voiteluohjeita en siis osaa antaa, mutta kokemuksesta voin sanoa et hiihtäminne on n. 100-kertaa kivempaa kunnolla voidelluin suksin! Eli sitäkin kannattaa treenata :)
Meillä sukset säilytetään autotallissa, jossa aina suunnilleen 0-astetta. Ja sillain ettei niitä jännitetä vaan saavat olla ihan rentoina omissa lokeroissaa
Okei, kiitti vinkeistä. Siitä se varmaan on, lueskelin just päivän vinkkejä, kuinka painon saa asettumaan sukselle oikein..
PoistaTuota säilytyshommaa täytyy opiskella kans. Kun tuo partsi olis niin simppeli. Voitelussa huomasin kyllä jo tänään, että tahmeampaa oli, kun oli nollakelille laitetut sukset. Nytpä on sitten kaapissa luistovoidetta ja joku harjake.. Tästä se lähtee :D.
Alkuun on kai ihan normaalia, että nilkka ja sääret tuleva kipeäksi, mutta jos tuo ensimmäisten kertojen jälkeen jatkuu, niin sitten voi hiihtotekniikan tarkastaminen kannattaa.
VastaaPoistaItse olen säilyttänyt suksia sekä sisällä, puolilämpimässä että pakkasessa, eivätkä ne ole siitä välittäneet. Tietysti jos kylmässä säilyttää, niin kannattaa katsoa, ettei niihin jää hiihdon jäljiltä lunta, etteivät esim. siteet jäädy.
Ei voiteleminen ole vaikeaa, mutta alusta loppuun asti se vaatii hieman noita tarvikkeita ja jonkunmoisen tilankin. Eli jos kilometrit lasketaan talvessa sadoissa, eikä tuhansissa, niin perusvoitelu kannattaa teettää liikkeessä ja hoitaa muu voitelu pikavoiteilla, jotka eivät vaadi silitysrautoja yms. Jos kilometrejä alkaa kertyä enemmän, niin se kannattaa tehdä alusta loppuun itse ihan taloudellisista syistä. Vaikeaa se ei ole. Sen verran voisin mainostaa, että Vauhdilta on tullut tälle kaudelle uutuus (Fluor Glide Cleaner), joka samalla puhdistaa pohjan ja tuo luistoa ja on helppokäyttöinen. Laduilla kun tuppaa kauden edetessä olemaan kaikenlaista likaa, joka tukkii pohjan ja vie luistoa pois. Luisteluhiihdossa ei kelinmukainen voitelu ole niin tarkkaa kuin perinteisen pitovoitelu.
Sekä hiihtotekniikkaan että voiteluun järjestetään varmasti teilläkin päin kursseja, joista on varmasti hyötyä. Liukkaita ja nautinnollisia hiihtokilometrejä! :)