keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Yleisiä ajatuksia raskausajan liikunnasta

Liikunta raskausaikana. Kiistatta hyväksi sekä äidille että vauvalle. Alkuraskaudessa olin kovin huolissani siitä, osaanko harrastaa liikuntaa tavalla, joka ihan oikeasti on hyväksi. Perusohje tuntuu olevan, että "kaikki mikä tuntuu hyvälle, on hyväksi". No hitto kun liikunta ei läheskään aina ole mitään tuntuupa just nyt tosi hyvälle -juttua! Toinen perusläppä oli "kuuntele kroppaa, se kertoo kyllä!". No jep, minäpä tyttö kuuntelen. Kerran se kertoi mulle, että hiihdä vain murtuneella jalalla 20 kilometriä. Että joo. Kun ei vaan aina puhuta samaa kieltä.

Kuvat joiden viikkojen takaa.


Ehkä kaikista eniten hyötyä olen saanut Mari Stenmanin blogista Äitiys liikuttaa, joka on myös lihastohtoriblogissa kirjoittanut vieraskynäartikkelin. Vaikka muiden kokemuksia on toki mukava lueskella, varsinainen tieto, johon nojautua, tulee hakea jostain muualta. Liikunnan ja raskauden osalta tuota tietoa on loppuviimein niin kovin rajallisesti, edelleen. Vaikka suunta varmasti oikea on. Etenkin kirjoitus otsikolla "Miten sitä kehoa kuunnellaan, kun se ei osaa puhua?" ja vinkkilistan kohta neljä osuin oikein kolahtamalla omaan nilkkaan:

"4. Lopeta tietoisesti suorittaminen
Luovu ajatusmallista, jossa teet automaattisesti loppuun asti liikuntakerran tai liikkeen, johon olet ryhtynyt. Raskaana ollessasi teet liikkeen loppuun vain siinä tapauksessa, jos se tuntuu hyvältä.  Odottavan äidin keho palkitsee viisaasta luovuttamisesta ja rankaisee ”periksi ei anneta” –asenteesta. Jos olet luonteeltasi kova suorittamaan ja saat siitä mielihyvää, tämä on erityisen tärkeä ohje."

Omalla kohdalla tähän voisi lisätä, että ylipäänsä automaattisesti aloitat liikuntakerran, jonka olet suunnitellut. Tää on ollut aika keskeinen ajatus koko raskauden ajan. Muistan aikalailla alkuraskaudessa istuneeni penkkipunnerrussarjan palautustauolla ja ajatelleeni eteenpäin tuijotellessa, että "tässä sitä nyt ollaan tekemässä kovimmilla painoilla todella pitkään aikaan. Vailla minkäänmoista projektia, jonka keskiössä on kehittyminen. Uuden edessä, joka oikeastaan on vielä isompi haaste kuin maraton tai kymmenen leukaa." Loppuviimein tämäkin haaste on kulkenut eteenpäin oikein hyvin.

Onko kenellään heittää hyviä (ja kohtuuhintaisia) treenihousuvinkkejä?


Liikuntaa siis olen harrastanut ja musta on liikuttavaa ajatella, mitä kaikkea terveyttä edistävää omat valinnat tälläkin osa-alueella vauvan elämään tuo. Onhan raskauden aikaisen liikunnan hyödyt myös vauvalle, ja vielä pitkälle tulevaisuuteen hänen elämässään, monin erilaisin mekanismein selviä. Myös se, että vauva kuuntelee punttien kolinaa ja aistii metsälenkkeilyt jo ennen syntymää, on hellyttävä ajatus. Uskon vahvasti, että "liikkuvaa elämäntapaa" voi ja pitää siirtää pieneen jo tässä vaiheessa. Kun siihen toistaiseksi kaikkien terveyden kannalta on onnellinen mahdollisuus. Liikunta on kuulunut mun päivittäiseen elämään jo aika monta vuotta, joten sanomattakin selvää, että olen äärinmäisen onnellinen siitä, että edelleen sitä kykenen tekemään.

Mutta on se silti erilaista. Niin kovin erilaista liikkua raskaana ollessa versus ennen raskautta. Ja kieltämättä siinä on ollut opettelua. Ei sellaista opettelua, että olisin väkisin vääntänyt esimerkiksi pahoinvointia tai väsymystä vasten treenejä ja oppinut sitten virheestäni. Opettelua on ollut lähinnä ajatusmaailmassa. Siinä, että liikunnasta saa saman nautinnon ja vaikkapa nyt stressinlievityksen tai hallinnantunteen vaikka se ei ole niin viimeisen päälle tehty. Ajatusmaailmassa, että kävelylenkki ei tässä tilanteessa ole "vaan kävelylenkki."

2 kommenttia:

  1. Heips, täällä myös yksi odottaja, jota raskausajan liikunta on mietityttänyt.

    Yllätyin miten vähän neuvolasta terveydenhoitajalta sekä lääkäriltä sai ohjeita raskausajan liikunnasta. Neuvo oli juurikin tuo liikkuminen "omien tuntemusten mukaan". Netistä, kun yrittää etsiä tietoa törmää kuitenkin välillä ohjeisiin, että tiettyjä liikkeitä ei kannata tehdä tai jotain asentoa kannattaa odottaessa välttää ja osa vannoo myös tiettyjen sykerajojen nimeen. Hieman siis on ollut, etenkin alussa, hakemista mitähän sitä nyt kannattaisi tehdä. Luulisi tosiaan, että nykyään tähänkin asiaan perehdyttäisiin neuvoloissa jo tarkemmin.

    Kaikesta huolimatta liikunnallista odotusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sulla jo aika loppusuoralla, eli tsemppiä myös finaaliin. Tai no, onko se sitten enemmän vasta se lähtösuora :D.

      Meillä ns. "neuvolapakettiin" (mitä perhevalmennuksia onkaan, oon välillä niin kujalla kaikista termeistä) kuului yks kerta liikuntavalmennusta. Siellä nää perusjutut liittyen vatsalihasten erkaumaan kerrottiin, eli sinänsä ihan ok. Enempi se oli kuitenkin sellaista liikuntaa kannustavaa ja ehkä ennestään liikkumattomille suunnattu (hassua sinänsä). Lantionpohjaan sain kyllä hyviä vinkkejä, että kannatti kai kuitenkin käydä :).

      Poista

-Kiitos, että kävit.
-Kiitos, että kommentoit.
<3