perjantai 27. toukokuuta 2016

Mun Jyväskylä

Paikallinen sanomalehti, eli Keskisuomalainen, julkaisee aina perjantaisin sarjaa nimeltä "mun Jyväskylä". Siinä tunnetut paikkakuntalaiset kertovat omista lempipaikoistaan Jyväskylässä. Sarja on musta hauska ja aina se saa ajattelemaan sitä, mitä paikkoja itse omasta elämästään valitsisi kyseisellä teemalla. Koska en ole tunnettu Jyväskyläläinen eikä intresseissä noin muutenkaan ole palstatila lehdessä, niin "mun Jyväskylä" ilmestyy blogiin, kas näin.1. KOAS (opiskelija-asuntosäätiö), Myllyjärvi/Roninmäki. Paikan on pakko saada maininta, koska sinne tämä tyttö muutti 16-vuotiaana pentuna vuonna 2000. Olin nuori ja vastustin Seinäjokea. Niinpä Jyväskylä tuttuna kaupunkina oli varsin helppo ratkaisu. Muistan, kuinka ihmeellinen olo oli, kun ekaa kertaa pyöräilin kaupungin keskustaan. Ostin aseman grilliltä hampparin ja ajoin äkkiä takaisin kotiin. Kämppiksenä oli joku biologian opiskelija ja itse aloittelin kauppista. Tutkin kartasta koulumatkoja ja ymmärsin, että etelä-pohjalaisena tyttönä olen täydellisessä kusessa täällä mäkisessä maastossa.

2. Hannikaisenkatu. Keskusta-asuntoon taisin muuttaa 2005. Ehkäpä. Ikkunasta näkyin aina Äijälän salmelle saakka ja sittemmin eteen rakennettiin Lutakko ja sen korkeat tornitalot. Edellisen asunnon ja tämän asunnon väliin mahtui koti Keltinmäessä ja Kangasvuoressa. Yksi alkanut ja loppunut parisuhde, työpaikkoja ja koulunvaihto. Hannikaisenkadulla asuessa aloin taas urheilla, valmistuin, tein töitä, elin villiä sinkkuelämää ja sittemmin tapasin Jarpan. Ensimmäinen koti, johon Jyväskylässä ihan oikeasti kiinnyin. Keskusta-asumisessa olit omat puolensa, joita kaikella rakkaudella mietin. Mun veli asuu tässä asunnossa edelleen.

3. Rantaraitti. Keskustassa asuessani tätä lenkkiä tuli tahkottua ja paljon. Kyllästymiseen saakka. Vaan onhan se oikeasti mainio ulkoilupaikka kaupunkilaisille. Rantaraitilla oon myös juossut pari puolimaratonia ja väittäisin, että reittinä Finlandia maraton on yksi parhaista, jos reitin nopeus ja kauneus on kriteereinä. Aiemmin kammoksuin ajatusta kokomaratonin juoksemisesta niin kovin tutulla reitillä, mutta koska mun ja Rantaraitin suhde on näinä päivinä enemmän ikävää kuin kyllästymistä, olisi tämä aika ykköspaikka kokomaran vetämiseen!

4. Harju. Puisto keskellä kaupunkia. Mailin mittainen juoksulenkki, urheilukenttä, harjun portaat ja "ulkoliikuntamesta" leuanvetotankoineen. Harjulla on tullut treenattua, etenkin silloin keskustassa asuessa, mutta myös edelleen. Siellä on tullut myös chillailtua muuten vaan ja parina viime vuonna myös frisbeiden kera.

5. Monnari. Toki oma kotisali ansaitsee paikan tässä. Hippoksen alue noin niinkun ylipäätään. Jotain kotoista siinä on. Mun oleminen tällä alueella liittyy yleensä joko menemiseen tai tulemiseen salille taikka sitten uimahallille. JYPin kotihalli löytyy myös täältä ja jonkin verran sitä tulee seurattua. Jyväskylä taitaa olla tunnettu liikuntakaupunkina ja mun kaltaiselle tyypille se sopii. Kaupungin tarjontaa kyllä moni enemmän kulttuuriin menevä ihminen kritisoi.

6. Laajavuori ja laajavuoren metsät. Sanomattakin selvää, että täällä tulee vietettyä aikaa. Niin lenkkarit jalassa, kuin suksetkin jalassa. Kävellen, juosten ja hiihtäen. Joskus jopa ne frisbeet kourassa. Ehkä tulevaisuudessa myös pyörällä. Metsä on metsä, siellä ei sen kummempaa aktiviteettia tarvitse. Oon kuitenkin tyytyväinen siitä, että Laajis on viime vuosina kehittänyt toimintaansa myös laskettelukauden ulkopuolelle. On frisbeegolffia ja uusinpana aktivitettina varmaan tuo seikkailupuisto, joka on sitten viime kauden taas hurjasti laajentunut. Ainiin, ja vuorilampi.

7. Tuoppari (eli Tuomijärvi) ja sen rannat. Haukanniemi on mukava luonnonsuojelualue ja niin lähellä asutusta. Omaakin kotia. Muutoinkin tuopparin rantaraitti on kiva lenkkeillä. Hiekkatie ja hintsusti "luonnonmukaisempi" maisema rantaraittiin verrattuna. Rannoilla on myös uimarantaa rantalentis- ja ulkoliikuntapaikkoineen. Jarpalla on myös vene, venho nimeltään, Laajavuoren puoleisella rannalla.

8. Kävelykatu. Jyväskylän keskusta on pieni. Kävelykadun varteen mahtuu kaupat ja ravintolat. Musta yläkapungin pihakatujuttu on erittäinkin positiivinen asia ja torin siirtäminen tulevaisuudessa asema-aukiolle on vieläkin positiivisempi juttu. En enää nykyään kaipaile vaatekauppoja ja sen sellaista, joten oon ihan tyytyväinen tarjontaan. Surullista on liikkeiden siirtyminen kauppakeskuksiin, koska musta keskustashoppailu on sata kertaa miellyttävämpää. Jos kaupungilla treffaa jonkun, on tapaamispaikka aina kompassi. Tykkään myös siitä, jos kesäiltana (tai miksei -päivänä) lähtee istumaan terassille, voi seurailla ihmisiä, sillä kaikki keskittyy kävelykadun varteen.

9. Maantiepyöräilyreitit. Noin niinkuin ylipäätään. Koska kaupunki ei ole iso, on musta ärittäinkin positiivinen asia se, että maantiepätkille pääsee ilman suurenpaa vaivannäköä, eli ilman pitkää keskusta tai taajamapolkemista. Eikä niitä maanteitä tarvitse polkea kovin pitkään, että pääsee landemaisemiin. Iso peukku sille.

10. Tämä koti tässä ja nyt. Laajavuoren kupeessa. meidän keittiön ja makkareiden ikkunoista näkee kahdelle järvelle. Jos oikein tihrustaa, niin kolmelle. Olkkarin parvekkeelta voi heittää hiihtoladulle kiven, vaikka kukapa nyt niin tekisi. Ja jos tekisi, se todennäköisesti osuisi ensin puuhun. Keskustaan on matkaa kolme kilometriä. Jos nyt ei jostain ihmeen syystä haluta pyöräillä taikka kävellä, lähtee talon edestä bussi. Tieltä, jossa on kyllä jonkinverran liikennettä, muttei kuitenkaan niin paljoa, että suojateillä tarvitsisi olla liikennevaloja.

Mikäs täällä on asuessa. Vaikka sielun maisema saattaakin olla etelä-pohjalaiset peltomaisemat, niin en usko, että sopeutuisin enää sinne. Järvettömyyteen ja tasaisuuteen. Vaikka en ole paljasjalkainen Jyväskyläläinen, niin aika juurtunut sitä tänne kuitenkin on. Toisaalta, riittävän hyvän syyn edessä sitä voisi varmasti vaihtaa kotikaupunkiakin. Paljasjalkaisen Jyväskyläläisen ja vielä enemmän juurtuneen ihmisen kumppanina niitä syitä tuskin joka nurkan takana vilisee ja hyvä niin.

11 kommenttia:

 1. Siis miten mä en tiennyt, että oot Pohjanmaalta?! Vaasalainen täällä moi! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaa, ETELÄ-Pohojammaalta :). Joo, mä jostain bongasin, että oot Vaasalainen. Totta puhuen en kovin montaa kertaa oo käynyt Vaasassa.. Tietty nää perinteiset kylpylä- ja huvipuistovierailut, johon kaikki pohjalaiset luokat viedään, you know! Sitten jotain kisamatkoja lapsuudessa ja parit shoppailureissut, kun Seinäjoki ei mukama teinille riittänyt :D.

   Poista
  2. Soot ETELÄ-Pohjanmaalta. :D Hassua, mutta mullekin Seinäjokin on edustanut lähinnä vain sitä junanvaihtopaikkaa. :P

   Poista
 2. Olipa tosi mielenkiintoinen ja mukaansatempaava teksti. Oon käynyt Jyväskylässä vain pari kertaa, mutta olen aina jotenkin sympatiseerannut sitä. Oulun ja nyt Tampereen jälkeen vois tulla jopa mieleen mahdollisena asuinpaikkana, vaikkakaan siellä ei ole tuttuja tai juuria. Kotipaikkaan ja juurtumiseen liittyvät kysymykset ovat pinnalla nyt erityisesti, kun olemme juuri muuttaneet tänne Tampereelle. Kerkeispä joskus vielä kirjoittaan blogiinkin :) Mukavaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :).
   Mitenkään painostamatta, niin oon odotellut sun kuulumisia :D. Ja jännitin sitä mihin tuutte muuttamaan :). Oon myös aina valmis esittelemään Jyväskylää, jos vaikka innostut vierailulle! TRE-JKL väli kun ei oo mitenkään pitkä ja julkisillakin nopeesti kuljettavissa.
   Samoin, hyvää viikonloppua ja tulevia uuteen kotiin ja kaupunkiin tutustumisen päiviä!

   Poista
  2. Oi se vois olla kivaa! Pidetään mielessä :)

   Poista
 3. En oo ikinä käynyt Jyväskylässä. Kauheeta, pakko se on nyt kesällä käydä katsomassa miltä se näyttää. Laukaa, Hankasalmi, Kuopio, Siilinjärvi ja Konnevesi on tuttuja mutta onhan se nyt tuokin kokeiltava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuu ihmeessä, kun melkein oot jo käynyt, heh! Ihana Keski-Suomalainen luonto kyllä kehyskunnissa :).

   Poista
 4. Jyväskylä <3 Osasit kyllä valita listallesi just niitä juttuja, joita kaipaan Jykylästä. (Kuten asuminen Laajavuoressa: 10-kohdan tekstisi on niiiiiin nappiin ja totta!) Aina välillä haluan pois täältä etelästä (liikaa ihmisiä, liian kiireistä, liian pitkät matkat kaikkialle, liian kallista asumista), mutta tuskin enää koskaan palaan JKL:ään. Tampere olisi varmaan mulle hyvä kompromissi, pitäisi vaan saada houkuteltua parempi puolisko mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli joskus sellainen aika, että ajattelin pk-seutua mahdollisena asuinpaikkana.. Sittemmin kyllä mieli muuttui ehkä just siksi, etten ehkä halua sitä kiireen tuntua ympäristöön (jota todennäköisesti imisin itseen, kuin sieni :D).

   Poista
  2. Tuttu tunne :D Pk-seudussa on paljon hyviäkin puolia, mutta itselle se tuntui aina vain vähän liian isolta ja vilkkaalta. Aikansa kutakin!:)

   Poista

-Kiitos, että kävit.
-Kiitos, että kommentoit.
<3